Гордост и признателност: Областният управител на Перник Людмил Веселинов за значимостта на 24 май

Людмил Веселинов
Людмил Веселинов

В чест на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, областният управител на Перник, г-н Людмил Веселинов, споделя своите мисли и виждания за значимостта на празника. В интервю за сайта „За Перник“ той говори за ролята на кирилицата, съхраняването на българската идентичност в глобализирания свят и важността на културните дейци. Г-н Веселинов също така разказва как Област Перник отбелязва този значим празник и отправя своите послания към младите хора. Не пропускайте това вдъхновяващо интервю, което подчертава важността на културата и образованието за бъдещето на България.

Г-н Людмил Веселинов, какво означава за Вас и за перничани празникът 24 май?

Отговор: За мен и за перничани 24 май е ден, изпълнен с гордост и признателност. Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това е празник, който отбелязва нашата уникална културна идентичност и богатото ни наследство. Празник на вярата.
Той е символ на нашата принадлежност към великата европейска общност, където културата и писмеността заемат достойно място.

Каква е значимостта на кирилицата за нас, българите?

Отговор: Кирилицата е не само нашата азбука, но и наш културен код. Тя се превърна в третата официална азбука в Европейския съюз, което е огромно признание за нашата културна роля в Европа. Трябва да сме горди, че съхраняваме и развиваме тази писменост.

Как можем да съхраним българската си идентичност в глобализирания свят?

Отговор: Най-важното е да пазим и предаваме на поколенията светлината на знанието и културата. Това става чрез образованието и културните инициативи, които поддържат живи нашите традиции и ценности. Трябва да сме благодарни на всички творци, учители и културни дейци, които всекидневно работят за съхраняването на българската идентичност. Те са истинските пазители на нашето духовно наследство. Те са тези, които предават знанието и културата на младите поколения.

Как Област Перник отбелязва празника 24 май?

Отговор: В Област Перник празнуваме 24 май с множество културни събития и инициативи. Организираме тържествени шествия, концерти и изложби, които включват всички поколения – от най-малките до най-възрастните. Това е ден, в който всички сме обединени от общата ни култура и история.

Какви послания искате да отправите към младите хора на този празник?

Отговор: Искам да призова младите хора да бъдат горди с нашето културно наследство и да се стремят да го опознават и развиват. Знанието и културата са ключът към нашето бъдеще.

Как виждате ролята на Перник в съхраняването на българската културна идентичност?

Отговор: Перник винаги е бил важен културен център. С усилията на нашите творци, учители, културни дейци и активни граждани, ние съхраняваме и популяризираме българските традиции и култура. Нашият град е пример за това как местната общност може да работи заедно за опазването на културното ни наследство и фестивала „Сурва“ е един прекрасен пример. Както и сградата на Минната дирекция прие статута на Национален паметник на културата, изпълнихме я със съдържание и тя зае своето достойно място в културния живот на Перник.

Какви са Вашите надежди и очаквания за бъдещето на българската култура и писменост?

Отговор: Надеждите ми са свързани с това да видя как младите хора все повече се интересуват и участват активно в обществения живот на страната, да се вълнуват от изкуството, да го преживяват.
Културната дипломация е най-силна в днешния свят, по-силна от всяка друга.