Червена панделка от цветя за болните от ХИВ/СПИН в Радомир

Ученици от Радомир Засадиха Цветна Леха във Формата на Червена Панделка

Вчера в град Радомир се проведе специално събитие, организирано от Община Радомир, РЗИ – Перник и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН). Ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ПГТ „Юрий Гагарин“ и ТПГ „Н. Й. Вапцаров“ засадиха цветна леха във формата на червена панделка.

Важността на Информираността за ХИВ/СПИН

На събитието, заместник-кметът и председател на МКБППМН Станислава Генадиева подчерта важността на информираността относно ХИВ/СПИН. „Важно е да бъдем информирани, защото живеем в безкраен океан от информация, но е важно да пресяваме тази, която е истинска и източниците да са надеждни. Вирусът ХИВ/СПИН е нещо, за което се говори малко, но до момента в световен мащаб са починали над 40 млн. души, а 39 млн. души са носители“, заяви тя.

Международен Ден за Съпричастност

Събитието беше част от инициативите по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Анна Василева от РЗИ – Перник изрази благодарност за успешното партньорство: „Благодарим за успешното партньорство, което реализираме по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.“

Статистики и Глобален Проблем

По данни на Световната здравна организация ХИВ остава основен глобален проблем за общественото здраве. За периода 1986-2023 г. (откакто в България се води официална статистика) са регистрирани 4 301 носители на ХИВ. През изминалата 2023 г. 359 хил. лица у нас са узнали своя ХИВ-статус, от които новооткритите заразени с ХИВ са 253.

Мото на Събитието

Събитието се проведе под мотото „Животът е безценен!“. В този ден организаторите призоваха хората да отворят очите и сърцата си за болката и трудностите, пред които са изправени тези, които живеят с ХИВ/СПИН.

Бъдещи Инициативи

Като продължение на тази инициатива, ще бъдат засадени цветни лехи с розова и червена панделка – символи на съпричастност към жени и деца, страдащи от онкологични заболявания. Идеята за тази инициатива е на ученици, които предложиха името „Алея на съпричастността“ за мястото, намиращо се в двора на МКИЦ „Европа“.

Събитието в Радомир беше още един важен етап в усилията за повишаване на информираността и съпричастността към хората, засегнати от ХИВ/СПИН и онкологични заболявания. Учениците от Радомир показаха, че младото поколение е готово да участва активно в обществените каузи и да допринася за по-добър и съпричастен свят.