Младеж от Перник на съд за трафик на мигранти, гонка с полицията и катастрофа 

Районната прокуратура в Монтана внесе обвинителен акт срещу 24-годишния Г.Г. от Перник по дело за незаконно транспортиране на мигранти, съпроводено с гонка и катастрофа. Обвиняемият е изправен пред съда за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 3, т. 4, т. 5 и т. 6, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Предистория

В началото на 2024 г. Г.Г. се запознава с лице от арабски произход, който му предлага да транспортира чуждестранни граждани срещу заплащане. Лицето уверява Г.Г., че пътниците разполагат с редовни документи и му предоставя лек автомобил BMW за превоза. За услугата Г.Г. предварително получава 100 лева, като останалата сума от 300 лева трябва да му бъде изплатена след оставянето на мигрантите на пристанището във Видин.

Екшън

На 5 февруари 2024 г., Г.Г. заедно с приятел, който управлява друг автомобил, потеглят към Видин. В колата на Г.Г. се намират шестима чужденци, предадени му в ж.к. „Младост“ в София. Около 19:40 ч. на главен път П-81 двете превозни средства са спрени от полицейски служители от ГПУ-Чипровци. Г.Г. не се подчинява на полицейските нареждания и продължава да се движи към Монтана.

В района на местността „Чапраза“ автомобилът, управляван от Г.Г., катастрофира. Чужденците, пътуващи в колата, правят опит да избягат, но са задържани от органите на реда. На местопроизшествието е установен и задържан и водачът – Г.Г.

Последствия

В хода на разследването са събрани доказателства, че Г.Г. е подпомогнал незаконно трима чуждестранни граждани, един от които е непълнолетен. Деянието е извършено по начин, опасен за живота на превозваните лица.

Очаквания

Делото срещу обвиняемия Г.Г. предстои да продължи в съда, където ще бъде разгледано подробно и ще бъдат изслушани всички доказателства и свидетелства.