Земетресението в Перник: Градът се събира за Молебен

Утре /22.05.2024 г./ пред храм „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник, от 10:00 ч., ще бъде отслужен традиционният молебен и водосвет за здраве и благоденствие по повод годишнината от земетресението в Перник от 2012 г.
Припомняме, че през 2012 година силен трус удари Перник в 3 часа сутринта.Първият и най-силен трус е с епицентър на границата на землищата на селата Мещица и Витановци, на 5 km северозападно от центъра на град Перник. Началните информации са за земетресение с магнитуд 5,8 – 6,0, но по-късно тези стойности са коригирани от Геологическия топографски институт на САЩ и Европейския сеизмологичен център на 5,6.

След първия трус хората в София и Перник излизат по улиците. В Перник една част от хората се опитват да избягат от града с автомобилите си.

Според Община Перник над 18 000 жилища в града и общината са пострадали. 50 сгради ще бъдат съборени, а собствениците им – обезщетени. 150 граждани са настанени във временни места за настаняване.

Информационните агенции съобщават за паднали комини, напукани и паднали мазилки в много населени места. В Перник една от охладителните кули на ТЕЦ Република е разрушена наполовина, централата временно спира подаването на топла вода.

Няколко десетки души са потърсили болнична помощ в Перник с рани от счупени стъкла и двама души с инсулт.

Няма данни за жертви, само една жена е починала от инфаркт, вероятно вследствие на уплахата.

Социално слабите, пострадали при земетресението, получават еднократни помощи в размер от 325 лева. За основен ремонт, реконструкция или нов строеж на три детски градини в Перник и едно основно училище в Радомир правителството предоставя 5 млн. лева.

Според немски учени от института по геофизика в Потсдам, се наблюдава пряка връзка между земетресенията в Пернишко и случващите се по същото време земетресения в Северна Италия. Според тях трусовете са били по дължината на една и съща граница между Африканската и Евразийската земни тектонски плочи.

Българските учени от БАН отричат каквато и да е връзка между двете земетресения.