Пуйката от Перник захранвал Русия

Автоджамбазин номер 1 – Пуйката от Перник излезе на международния пазар – захранва с крадени авточасти Русия.

Скандална Банда Крадци на Луксозни Джипове Захранва Русия и Източна Европа

Пуйката, Хастара, Чекията, Софиянеца, Гопето и Лъвицата са имена, които всяват страх сред собствениците на луксозни автомобили в София. Групата, специализирана в кражби на луксозни джипове, е съвършена в технологиите за отключване на возилата, осигуряването на тайни гаражи и разфасоването на откраднатите автомобили за части. Тези части по-късно заминават за Русия, Полша или Румъния, разкрива в. „Уикенд“.

Разкрития на криминалистите

Столични криминалисти от направление „Автокражби“ установиха, че необятният руски пазар се захранва с части от десетки откраднати през последните месеци луксозни джипове в София. Крадците използват модерни технологии и машини за отключване и запалване на двигатели, наречени „тетрис“, които им позволяват да преодоляват защитите на последни модели джипове и лимузини за под минута. Тези джаджи, маскирани като портативни игри на „Нинтендо гейм бой“, са истински хит на черния пазар и струват 50 000 лева.

Бум на кражбите на луксозни джипове

Ченгетата отчитат невиждан бум на задигнати джипове от марките „Мерцедес“, „Рейндж Ровър“, „Jeep“, „Тойота“ и „БМВ“. Само от началото на годината в столицата са откраднати над 200 луксозни возила. Основната фигура зад този престъпен бизнес е пернишкият престъпен авторитет Валентин Кирилов – Вальо Пуйката, който работи съвместно с Асен Колев – Хастара, Георги Михайлов – Гопето, Пепи Софиянеца и Светлин Христов – Светльо Чекията.

Връзките с украинската организирана престъпност

Необятният руски пазар се захранва с части от откраднатите автомобили чрез посредничеството на украинската организирана престъпност. Откраднатите возила се откарват в тайни гаражи в София или морги в Перник, където се разфасоват на части. Най-ценните части се изнасят към Румъния и Полша, а накрая достигат до Русия, където се продават на завишени цени заради европейското ембарго за внос на нови и употребявани автомобили. В Русия, поради войната в Украйна, има остър дефицит на авточасти, което позволява на бандитите да разпродават всичко за отрицателно време.

Неразкрити престъпления и благосклонно правосъдие

Въпреки че столичните ченгета са наясно с дейността на най-оборотните автокрадци в България, много от тях продължават да вилнеят необезпокоявано, благодарение на благосклонни съдии и туткаво правосъдие. Валентин Кирилов – Пуйката, бе арестуван преди 6 месеца с крадено луксозно „Ауди“ S8 в столичния кв. „Левски“, но прекара само седмица в ареста, преди да бъде пуснат на свобода под парична гаранция. Миналото лято ВКС окончателно го осъди на смехотворните 2 години затвор за обири на сейфове на две фирми в Перник, извършени през 2013 г., но той не се озова в затвора, тъй като е лежал продължително време в ареста.

Истории на другите членове на бандата

Асен Колев – Хастара, придоби популярност на 11 април 2013 г., когато с краден джип натресе служебната кола на тогавашния шеф на ДАНС Константин Казаков на кръстовището на НДК. След кратък престой в ареста, той отново поднови престъпния си занаят. Хастара беше арестуван за първи път през есента на 2009 г., когато беше разкрит като тартор на банда за кражба на лимузини. Георги Михайлов – Гопето и Пепи Софиянеца, многократно арестувани за кражби на луксозни автомобили, бяха основните заподозрени за забити две кирки във входната врата на апартамента на полицейския шеф на сектор „Престъпления, свързани с МПС“ в Националната полиция Стоян Йотев през пролетта на 2020 г.

След зловещото послание бандитите бяха закопчани, но към днешна дата отново са на свобода и ударно крадат луксозни джипове в столицата.