Мъжът открил Сашко от Перник разказва: Беше на косъм, ако се бях забавил 5 минути…

Сашко от Перник, който вчера изчезна повторно, е изминал голямо разстояние за кратко време, и намирането му е било истински късмет. Това разказа пред bTV мъжът, който пръв достига до детето.

Кой е той и къде успява да го намери?

Детето изчезва около Лозенския манастир. Всичко се случва в събота след обяд. Минути преди 18 ч. бащата на Сашко подава сигнал, че детето е избягало. Следва мигновена реакция.

В търсенето се включват екипи на жандармерията, столичната полиция и Столичната община.

Детето е открито от Дейвид Бегов. Мъжът е в почивка със семейството си, но щом чува, че има изчезнало дете, откликва веднага. Така Сашко е открит, след като е липсвал по-малко от час.

„Може би и това ме накара да не се бавя – моето дете беше до мен и си казах тръгваме. Бяхме с чехли и къси гащи“, разказва Дейвид Бегов.

Мястото, на което Сашко се е изгубил, е стръмно и труднодостъпно. На 2-3 километра от мястото на изчезване открива детето.

„Там горе, където е мъгла. Точно горе беше на билото. Много за малко да се разминем. 4-5 минути са можели да са фатални в случая. Аз щях да се връщам в друга посока да го търся. И в този момент го видях. Спрях по-отдалече, доближих се, започнах да му говоря – добри сме, ще ти помогнем, не се притеснявай. Дадох му водичка и ябълка. Започна надолу да се радва даже. Аз му казах, че ще го заведем при баща му. Той, като слезе от джипа, директно го прегърна“, разказва Дейвид Бегов.

Мъжът казва, че не се чувства герой, но е щастлив, че е помогнал.

„Ще го запомня задължително и ще го давам на урок на моето дете – да помага“, допълва мъжът.

Спасителните екипи казват, че детето е намерено за под час благодарение на бързата реакция на всички.

През ноември 2022 г. издирването на Сашко продължи 9 дни. Тогава детето беше изчезнало в гората над Перник.