Песни, танци, курбан чорба, народни игри и още в Земенския манастир на 25 май

На 25 май 2024 г., Земенският манастир „Св. Йоан Богослов“ ще разтвори врати за Традиционен събор – земляческа среща. Още от ранни зори в 9:30ч., дворът на манастира ще се изпълни с  тълпа от гости.

Те ще могат да опитат от прясно изпечен курбан за здраве по повод празника. Под звуците на църковни камбани ще бъде отслужен водосвет за здраве и благополучие, а след това ще се раздаде курбан за всички присъстващи.

Следобедът ще е посветен на пъстроцветни певчески и танцови изпълнения. Децата на Земен ще завладеят сцената с игривите си танци и заразителни песни, а фолклорни групи ще ни пренесат в ритъма на българските традиции.

За любителите на изобразителното изкуство ще бъде представена изложба на младите и амбициозни художници от Сдружение „Млади Български Творци“. Техните картини ще ни разкажат истории за красотата на Земенския край и ще ни докоснат с емоциите си.

Вълнуващ момент ще е демонстрацията на борби за деца и юноши от СПОРТЕН КЛУБ ПО БОРБА „МИНЬОР“ ПЕРНИК. Младите борци ще ни покажат своята сила и воля, а публиката ще ги подкрепя с бурни аплодисменти.

Кулминацията на празника ще е с традиционните народни борби свободен стил в тежка категория над 85 кг. Здрави мъже ще се впуснат в оспорвана надпревара, за да докажат кой е най-силният.

За още по-автентична атмосферата на празника, организаторите призовават гостите да се облекат в народна носия или да добавят елемент с фолклорен мотив към визията си.