Полиция по Великден: Засилват контрола на пътищата и около църквите, проверки на икономическа полиция

Мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите по време на предстоящите празници 1 май, Великден и 6 май – Гергьовден, както и свързаните с тях почивни дни са предприети от служители на ОДМВР – Перник.

Почивните и празничните дни се характеризират с интензивен трафик на превозни средства по републиканската пътна мрежа и входно – изходните пътни участъци на големите населени места.

Екипи на пътна полиция ще следят за спазване на Закона за движение по пътищата. Ще бъдат използвани всички технически средства за контрол на скоростта. Ще се следи за нарушения по най-натоварените участъци в градовете, райони на питейни заведения, общинските и главни пътища, както и на местата с повишена концентрация на пътни произшествия. В дните до 7 май ще се осъществява организация на движението, предвидена и съобразена с трафика. Планирани са специализирани полицейски операции с цел установяване на неправоспособни водачи, както и такива, употребили алкохол и наркотици.

Засилено полицейско присъствие около храмовете ще има през цялата седмица, предхождаща Великден, както и на самия празничен ден. Същото е предвидено и в районите на пазарите и тържищата, големите търговски обекти и на местата, предвидени за събиране на много хора.

Екипи на икономическа полиция ще следят за извършване на нерегламентирана търговска дейност. Съвместно със служители на Оластна дирекци по безопасност на храните се извършват проверки в търговски обекти по отношение на предлаганите хранителни продукти.

Проведени са срещи с Регионалното управление на образованието за предстоящи групови пътувания на ученици, за да бъдат проверени всички водачи относно правоспособността им, употребата на алкохол, упойващи вещества, както и техническата изправност на превозните средства, с които ще се пътува.

ОДМВР – Перник предупреждава гражданите да бъдат бдителни за личните си вещи на обществени места. Предстоящите празнични дни дават възможност за пребиваване извън дома. Съветът на полицията е, когато напускате жилищата си за по-дълго време, да не съобщавате това на широк кръг от хора. Избягвайте да държите големи суми пари или скъпи вещи в дома си. Пари и ценни предмети не бива да се оставят в автомобилите, независимо за колко време ги напускате.

Водачите да бъдат толерантни към останалите участници в движението, да спазват правилата за движение и да не сядат зад волана след употреба на алкохол.