ПРЕМАХВАТ опасното съоръжение от Парка на предизвикателствата в Перник

Съоръжението за катерене/ Хексагон/ в Парка на предизвикателствата в Перник ще бъде премахнато. То не е сертифицирано, морално остаряло е крие рискове за децата, съобщи секретарят на общината Мартин Жлябинков.

Съоръжението е на три нива и е една от атракциите в изградения с европейски средства Парк на предизвикателствата в Перник. За функционирането на атракциона и безопасността на децата е необходимо ежегодното му сертифициране и постоянно присъствие на професионални катерачи.

В периода, в който се намираме сега и през годините назад, съоръжението не е ползвано, амортизирало се е, не подлежи и не може да бъде сертифицирано, за да се използва. Дори и да се сертифицира, за да работи, трябва да има професионално назначени катерачи като служители на общината, които да са там непрекъснато и в тяхно присъствие да се извършва катеренето на дечицата по горните части на съоръжението. Не знам кой е мислил проекта при предходното ръководство, но това съоръжение, ако един нормален човек изчете документацията, ще му стане ясно, че е почти невъзможно да заработи. Просто са хвърлени едни пари на вятъра за нещо, което е било ясно за хората в администрацията, че е нямало как да заработи”, каза Мартин Жлябинков пред БНР.

Каква ще бъде по-нататъшната съдба на съоръжението ще стане ясно след консултации със специалисти.

Жлябинков уточни, че самият Парк на предизвикателствата няма да бъде премахван. Той бе открит през 2018 година по оперативна програма „Региони в растеж”.

Коментари

коментара