Дворецът на културата в Перник – обновен! Много сложен проект, най-трудното било да възстановят орнаментите

Финализиран бе проектът за „Обновяване на сградата на Дворец на културата, гр. Перник“. На заключителната пресконференция присъствата кметът на община Перник Станислав Владимиров, зам.-кметът инж. Мирослав Стоицев, представител на Фонда за устойчиво градско развитие, ръководителите на проекта и представители на фирмата изпълнител.

Това беше много сложен обект за изпълнение. Благодаря на екипа, който положи много усилия, за да бъде изпълнен проектът, благодаря за помощта от страна на Фонда за устойчиво градско развитие“, каза кметът Станислав Владимиров. Той благодари и на всички, които по някакъв начин са спомогнали да се обнови един от символите на Перник, да се подобрят условията за работа в сградата и да се осигури достъп до културен живот на жителите и гостите на града. Владимиров добави, че остават малко довършителни работи, но сградата вече ще изпълнява предназначението си. Той припомни, че Дворецът на културата е открит през 1957 г. и е свързан с професионалното развитие на десетки дейци на културата и творци в различни области, но досега не е бил ремонтиран основно.

Целта на обновяването бе подобряване на условията на работа, каза координаторът на проекта Галина Тодорова. Тя добави, че е ремонтиран основно покривът, който бе силно компрометиран, както и фасадата и архитектурните елементи, които също са били в изключително лошо състояние. Обновени са фоайетата,санитарните помещения, хранилищата в подземното ниво и площадката пред Двореца на културата. Осигурен е и достъп за хора с увреждания.

„Най-голямото предизвикателство бе възстановяването на орнаментите по фасадата. Постарахме се по най-елегантния начин да запазим автентичността на сградата“, допълни представителят на строителната фирма, извършила ремонта.

Коментари

коментара