Милен Милчев е СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА в Перник, Антон Миланов – любимец на перничани

Спортист на Перник за 2023 г. е състезателят по парапланеризъм Милен Милчев, а любимец на публиката е Антон Миланов– състезател по таекуон-до ITF.

Наградите на спортистите бяха връчени от зам.-кметовете на община Перник инж. Мирослав Стоицев и Стефан Кръстев, секретарят на общината Мартин Жлябинков и директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности“ д-р Татяна Вангелова.

В категория „Най-перспективен млад състезател на 2022 г.“ до 14, до 16 и до 18 години, призовите тройки оглавиха съответно: Иво Валентинов от БК „Миньор 2015“, Александър Огнянов състезател на „Тайгър тийм таекуондо клуб“ и Калоян Иванов състезател по сумо и самбо в СК „Миньор“.
И тази година Спортните специалисти имаха не леката задача да подредят десетте най-добри спортисти на Перник, като избират измежду 25 номинирани, световни, европейски и национални шампиони.

На 10-то място в тазгодишната класация на най-добрите спортисти на Перник е Далия Райчева – състезател по бокс на СКБ „Миньор”. През изминалата година тя завоюва I-во място на Държавен лично-отборен шампионат 2-ри кръг, бронзов медал на Държавно лично първенство, жени, кат. 63 кг., трето на Държавен лично-отборен шампионат, кат. 63 кг., бронзова медалистка от Купа „България“ по бокс, жени.

На 9-то място спортните специалисти поставиха Марио Филипов – състезател на РФК „Валяците”. В актива си за 2023 г. има сребърен медал на Републикански шампионат 2023 г., мъже ръгби 7, първо място на държавното по плажно ръгби, „Най-добър състезател“ на ДП по пл. ръгби за 2023 г., участвал във всички мачове от първенствата. Той е и Най-резултатен играч на РФК „Валяците“ в есенния дял на ДП по ръгби 15, сезон 2023/24 г.

На 8-ма позиция анкетираните поставиха Михаил Григоров– състезател на СКСБИ „Прайд“. Годината бе успешна и за него, след като спечели І-во място на Държавно първенство ММА, кат. 61,2 кг., I-во място на Балканско първенство, кат. 61,2 кг. И бе участник в Световното първенство ММА.
Седмата позиция в класацията бе отредена за състезателката на спортен клуб „Кракра“ Александра Накова, която е вицешампион от Държавния лично-отборен шампионат по самбо.

Мирослав Йовчев е спортистът, заел 6-то място. Той е състезател по самбо на СК „Миньор“, а 2023 г. му донесе бронз в Държавния лично-отборен шампионат по самбо при мъжете.

5-то място на класацията на най-добрите спортисти на Перник за 2023 г. зае волейболистът Стефан Маринов, който заедно с отбора си достигна до второ място в крайното класиране на Първенството на Висша лига по волейбол за сезон 2022/23, първо място във Висша лига – Запад, както и второ място във временното класиране на Първенството на Висша лига по волейбол за сезон 2023/24 г.
Четвъртата позиция бе заета от почетния гражданин на Перник Василена Йорданова. Тази година бе поредната успешна в нейната спортна кариера. Тя завоюва първото място на Европейското първенство по таекуон-до ITF в категория спаринг-отборно, тя спечели и две титли на Държавното първенство по спаринг и форма.

Трети в класацията на Най-добрите спортисти на Перник за 2023 г. е състезателят по борба класически стил, юношата на СК „Миньор” Кристин Петров.

Спортист № 2 на Перник за 2023 г. e баскетболистът Денис Григоров. Заедно със своите съотборници той е шампион на България ББЛ „А“ група мъже за 2023 г., носител на Купа „България“, ББЛ „А“ група мъже за 2023 г. Отборът спечели и среброто в ББЛ „А“ група Регион запад за сезон 2022/2023 г.
Гласувалите в анкетата за „Отбор на 2023 г.“ поставиха на първо място с актив от 200 т. мъжкия отбор на Баскетболен клуб „МИНЬОР-2015“. Треньор на годината на Перник за пореден път заслужено стана наставникът на баскетболните ни шампиони Милен Дудев.

Шестима са тазгодишните носители на учредената през 2022 г. категория „Добро сърце“ за доброволчество в спорта при организацията и провеждането на спортни събития в града. През тази година бе учредена и нова категория „Приятели на спорта“, в която бяха наградени представители на бизнеса, подпомагали младите таланти и масовия спорт през изминалата година. Награда бе връчена и на канал „Струма“ за медийно партньорство и отразяване на спортните събития в Перник.

Коментари

коментара