Ще строят нова сграда на мястото на Минната лаборатория в центъра на Перник

На мястото на сградата на Минна лаборатория в Перник ще се построи нова сграда, научи zaPernik.com. Досегашната постройка седи разбита и празна вече десетилетие. 

Имотът се намира на площад „Свети Иван Рилски“, точно до коня на Кракра Пернишки. В момента парцелът и сградата са частна собственост на фирмите около мината в Перник.

Планирането е да се построи нова сграда, която да бъде административна на мината и отгоре да има апартаменти. В момента се обсъжда архитектурен въпрос дали да се запази основата на сградата – бивша минна лаборатория или да се изгради сградата от самото начало.

Парцелът е малко над 1 декар, но ще се добавят още няколко квадрата, за да се направи обход за автомобили.

Според предварителна информация на zaPernik.com се очаква новата сграда да бъде построена в рамките на 2 години.

Следим какъв ще бъде проекта, за да го публикуваме първи на нашите читатели. Към момента е имало стандартен проект за блок, който е отпаднал, сега се мисли вариант да се запази сградата, а нагоре да продължи стъкло или трети проект от нулата.

В момента Минна лаборатория е пълна разруха. Сградата е необитаема и неизползваема. След като Минна дирекция бе купена от Мината обратно на държавата, Мината започна да мисли да си направи нови офис помещения за събиране на такси на клиенти и административно обслужване. Най-вероятно първите етажи от новата сграда ще се превърнат точно в това.

Ето състоянието на Минна лаборатория днес: