До 650 ученици от четири града се включеха в кампания срещу училищния тормоз “Подай ръка, не подлагай крак”

Приключи камапанията срещу училищния тормоз , съобщиха от пернишката фондация П.У.Л.С.

В периода от 12 февруари до 1 март 2024 г. доброволците от Младежки клуб  “Да бъдем приятели“ в партньорство с Международен младежки център – Перник, Международен младежки център – Стара Загора, БМЧК – Перник, ОМС – Перник организираха на територията на гр.Перник, както и в градовете Радомир, Трън и Стара Загора кампания на тема “Подай ръка, не подлагай крак”, посветена на Денят на розовата фланелка, с фокус върху училищния и онлайн тормоз.

Денят на розовата фланелка обедини усилията на младежките организации по посока на повишаване на информираността и чувствителността на младите хора по темите за тормоза в училище и кибертормоза, както и информира и включи младите хора в разговорите за видовете насилие в училище, начините на предпазване и възможности за търсене на помощ подкрепа.

В рамките на кампанията младежките организации достигнаха до 650 ученици от 34 класа от училища в Перник, Радомир, Трън и Стара Загора, с които изиграха специфично разработена за целта игра– “Училищни войни VOL. 2“, насочваща по един интерактивен и забавен начин вниманието на младите хора към темите, свързани с насилие в училище и как да го предотвратявамe.

Играта “Училищни войни VOL. 2“ е вид състезателна викторина, наподобяваща формата на риалити шоу, а победителите в играта ще получат специални награди под формата на розови тениски, насочващи към каналите на Перник на младите и брандирани със слогана на кампанията “Подай ръка, не подлагай крак”.

Кампанията, посветена на Деня на розовата фланелка цели да напомни, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как всички заедно – деца, млади хора, учители, родители и цялото гражданско общество можем да му се противопоставяме ВСЕКИ ДЕН, за да имаме една приятелска и добра училищна среда, изградена на базата на красиви и хармонични взаимоотношения.

Училищният и онлайн тормоз не са изолиран феномен, а са навсякъде – във всяка държава, общество и социална група.

Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва деня за борба с тормоза в училище, познат като „Ден на розовата фланелка“.
Идеята възниква, когато двама ученици раздават розови тениски в подкрепа на момче, тормозено в училище заради цвета на дрехите си. От 2012г. насам в България всички, съпричастни с темата се обличат в розово, с което да изразят своята позиция и организират различни кампании, посветени на темата.


Кампанията е част от общинския годишен план за младежта 2024 г., с фокус върху подобряване на психично-здравното и емоционално състояние на младите и на тяхното субективно благополучие.

Вече двадесет и четири години Фондация “П.У.Л.С.” развива програма за превенция на насилието чрез неформално образование, провеждане на младежки дейности, повишаване на осведомеността чрез организиране на кампании, обучения, конференции, насочени срещу насилието и др.
Превантивната програма на Фондация „П.У.Л.С.“ си поставя за цел всички форми на насилие и експлоатация на деца да бъдат предотвратени, интервенирани и на практика – елиминирани, за да имат те по-добро бъдеще и на свой ред да пораснат като стойностни хора и защитници на човешките права.

Коментари

коментара