Сашко от Перник и баща му издирват изчезналата Ивана

Малкият Сашко от Перник, който през 2022 се изгуби за девет дни в гората и баща му Александър Цветанов се включиха в спасителната акция по издирването на Ивана от град Дупница.

Това обяви в профила си във фейсбук бащата на Сашко, който вече преживя ужаса от това детето му да е в неизвестестност дни наред, а доброволци от цяла България се стекоха в Перник да се включат в издирването му.

„Днес цял ден двамата със Сашко търсихме изчезналата Ивана в Дупница. Който може нека помогне с каквото му е възможно!„, написа Александър Цветанов вчера.

Издирването на 17-годишната Ивана Георгиева от Дупница продължава пети ден, съобщи БТА в понеделник. Момичето е в неизвестност от вечерта на 22 февруари, когато родителите му са съобщили в полицията, че не се е прибрало.

Няколко дни по-късно, в неделя, Ивана беше обявена за общодържавно издирване. Беше сформиран и щаб под ръководството на директора на Областната дирекция на полицията в Кюстендил, който да координира търсенето на момичето.

Ученичката е видяна за последно в четвъртък. Била е в училище, където е оставила телефона си, преди да си тръгне. Родителите на Ивана са съобщили на полицията в 20 ч., че дъщеря им е изчезнала и нямат връзка с нея.

Ивана е описвана като слаба, с късо подстригана коса. В деня на изчезването е била облечена с розово яке. Дрехата ѝ е намерена преди тунела на главния път Е-79.

В момента в районното управление на полицията на Дупница работи оперативен щаб. В акцията по издирването на момичето участват служители на МВР от Кюстендилска област, жандармеристи и доброволци. Участват кучета, ползват се дронове и термокамери.

Кметът на града Първан Дангов е назначил вътрешна проверка в училището, в което Ивана учи. По думите му момичето е интровертно и страда от психично заболяване. Това я е превърнало в обект на тормоз от страна на съучениците ѝ, каза Дангов.

Ръководството на училището обаче отхвърли тази версия. Директорката Виолета Стефанова каза пред бТВ, че характерът на Ивана е различен от този, който се описва. По думите ѝ преди тя е била кротка и срамежлива, но се е променила в началото на тази учебна година и майка ѝ е била викана в училището почти всяка седмица заради проблемното ѝ поведение.

В понеделник сутрин полицията в Дупница даде пресконференция в града. Има вероятност Ивана да не се намира на територията на град Дупница, съобщи на брифинга старши комисар Светослав Григоров – директор на ОДМВР – Кюстендил.

По случая е образувано досъдебно производство в Районна прокуратура – Дупница. Григоров допълни, че досега са обходени 600 декара в широк периметър.

В понеделник кметът на Дупница Първан Дангов каза, че свиква кризисен щаб във връзка с изчезналото момиче. В него са включени всички институции, които имат отношение по случая.

Целта на щаба е да анализира събраната до момента информация, за да се набележат следващите стъпки. Дангов добави, че ще се акцентира и върху превенцията на подобни случаи в бъдеще.

В тази връзка той е разпоредил вътрешна проверка във всички училища в община Дупница. Крайният резултат от нея ще бъде събирането на информация на деца с проблемно поведение, за да се работи активно с тях.

Информация за Ивана може да се подава на телефон 5 77 11 и 5 77 12 с код за Дупница 0701 и на телефон 112.

Коментари

коментара