Областният управител на Перник спря голяма далавера с язовир „Слаковци”

Със заповед на обастния управител на Перник Людмил Веселинов е обявено за незаконосъобразно и върнато за ново обсъждане решение на общинския съвет в град Брезник, с което буквално е подарено ползването на язовир „Слаковци” на досегашния концесионер за период от 80 месеца или близо 7 години.

Скандалното решение е взето на януарската сесия на Общинския съвет в Брезник, като за него не е уведомен и не е искано съгласието на настоящия кмет на общината Васил Узунов.

Условията при които се е стигнало до удължаване на досегашния договор са повече от неизгодни за общината.

Договорът за наем на язовир „Слаковци“ е сключен през далечната 2004 г. и предвижда годишно концесионно плащане за ползването на язовира в размер на само 2040 лева годишно. Липсва механизъм за индексиране на същото предвид инфлацията. Общинският съвет в момента го подновява за още 7 години без да променя финансовите параметри.

Според кмета на село Слаковци Димитър Димитров „една будка в момента плаща повече” като дава пример със съседния язовир „Бегуновци” чиято концесионна такса е 23 000 лева на година – близо десет пъти повече. Липсват инвестиции от страна на концесионера.

Куриозното е, че общинските съветници очевидно бързат да легитимират далаверата, защото настоящият договор за концесия изтича чак този ноември.

В бързането си обаче очевидно допускат грешки, защото според Закона за общинската собственост и Закона за концесиите подобно решение задължително се предшества от предложен и приет от тях план за действие на общинските концесии, какъвто община Брезник не е съставила и това е дало мотиви на областния управител да върне решението.

Коментари

коментара