Отрупаха Левски с цветя в Радомир

С поредица от събития под наслов „ 151 години безсмъртие“ в Радомир почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски.

В Общински исторически музей – Радомир бе открита изложба с фотоси, писма и картини на Левски на тема “Бунтът на духа – основната сила по пътя към свободата”. Събитието е организирано съвместно с националния музей “Васил Левски” – Карлово.

Непосредствено след това кметът на Община Радомир Кирил Стоев връчи награди на над 30 участници в ученическия конкурс на тема “С Апостола в сърцето”. Връчени бяха и екипни награди на два класа, включили се чрез акростихове.

“Всяко време има своите национални герои. Изборът на Левски е да даде живота си за Родината, но около неговото дело има много уроци, които ние трябва да помним и почитаме. Днес, свеждайки глава за почит, ние не отбелязваме датата на неговата смърт, а саможертвата, която го направи безсмъртен и подвига, чрез който Левски ще живее в сърцата на всеки един българин”, каза Кирил Стоев. И добави, че е похвално и лично в него буди гордост това, че толкова голям интерес е предизвикал конкурсът, посветен на Левски.

Вие сте тези, на които ще разчитаме да продължите да градите и изграждате онази България, за която е мечтаел Апостола. Нека помним думите и заветите му и да бъдем горди, че сме българи”, призова Стоев.

На събитието присъства председателят на Общински съвет – Радомир Светослав Кирилов, заместник-кметовете Станислава Генадиева и Гергана Здравкова, общественици и историци.

В града на бюст – паметника на Васил Левски се проведе възпоменателна церемония с поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на Свободата. Възпитаниците на Начално училище “Архимандрит Зиновий” бяха подготвили музикален рецитал посветен на живота и делото на Левски.