151 години от смъртта на Левски – Апостолът на свободата

Днес България почита 151 години от смъртта на Васил Левски – Апостолът на Свободата.

От 13:00ч. В центъра на Перник ще се състои общо градско поклонение пред героя допринесъл решаваща роля за освобождението на българския народ от османско подтисничество.

Левски е символ на нашата национална идентичност и вдъхновение за всички нас да се борим за свободата и правдата.
Днес, 151 години след гибелта му трябва да отправим поглед към настоящите предизвикателства на света. Във времена, когато свободата и демокрацията са от съществено значение, нека си припомним уроците на Дякона и да се стремим към по-добро бъдеще за всички.

Людмил Веселинов
Областен управител на област Перник

Уважаеми перничани,
19 февруари е сред малкото дати в календара, които ни обединяват и ни дават основание да се вгледаме в себе си, да преосмислим делата си, да потърсим исторически ориентир какво сме постигнали и какво сме пропуснали в забързаното ни време. Своята вяра и морална сила Апостола черпи от най-светлия идеал – за свободна България, на която посвети цялата си човешка енергия и революционна мощ. Като никой друг той предаде идеалите на своите последователи, накара ги да осъзнаят, че съдбата на родината е техните ръце, че могат да бъдат равноправни със свободните европейски народи.

Революционната му дейност и до днес е пример за това, какъв трябва да бъде един лидер. С личния си пример Левски доказа, че онова, за което говори, е наистина постижимо, че саможертвата е не само думи, но и дела, че да ръководиш, значи да поемаш отговорност.

И днес Апостола на българската свобода продължава да ни говори, да ни заклева, да ни освобождава от собствените ни предразсъдъци. И ако още чувстваме тежестта на българската си принадлежност, то е, защото Левски живее във всеки от нас.

Станислав Владимиров
Кмет на Община Перник