Младежки организации в Перник се обединяват срещу училищния тормоз

В периода 12 февруари до 1 март 2024 г. доброволците от Младежки клуб “Да бъдем приятели“ в партньорство с Международен младежки център – Перник, БМЧК – Перник, ОМС – Перник и ОБС клуб “Кракра Пернишки“ ще организират на територията на гр.Перник, както и в градовете Радомир, Трън и Стара Загора кампания на тема “Подай ръка, не подлагай крак”, посветена на Деня на розовата фланелка, с фокус върху училищния и онлайн тормоз.

Денят на розовата фланелка ще обедини усилията на младежките организации по посока на повишаване на информираността и чувствителността на младите хора по темите за тормоза в училище и кибертормоза, както и да информира и включи младите хора в разговорите за видовете насилие в училище, начините на предпазване и възможности за търсене на помощ и подкрепа.

В рамките на кампанията ще бъдат организирани поредица от онлайн и офлайн събития и инициативи, насочени към млади хора, а в основата й ще стои приложението на специфично разработена за целта игра – “Училищни войни VOL. 2“, която по един интерактивен начин да насочи вниманието към темите, свързани с насилие в училище и как да го предотвратявамe.

Кампанията, посветена на Деня на розовата фланелка цели да напомни, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как всички заедно – деца, млади хора, учители, родители и цялото гражданско общество можем да му се противопоставяме ВСЕКИ ДЕН, за да имаме една приятелска и добра училищна среда, изградена на базата на красиви и хармонични взаимоотношения.

Кампанията е част от общинския годишен план за младежта 2024 г., с фокус върху подобряване на психично-здравното и емоционално състояние на младите и на тяхното субективно благополучие.