Тестват бързозарядните станции за петте нови електро автобуса

Започнаха тестовете на бързозарядните станции за петте нови електрически автобуса, които скоро ще започнат да превозват пътници по линия №16.

Двете станции са разположени на Начална спирка и на последната спирка на автобуса на ул. „Рашо Димитров“, а в автобусното депо вече са монтирани и пет бавнозарядни станции.

В новото попълнение на автопарка на градския транспорт ще бъдат интегрирани система за таксуване на пътниците и информационна система. Новите автобуси са закупени от община Перник по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез въвеждане на екологосъобразен обществен електротранспорт в Перник“ по Оперативна програма „Околна среда“.

Целта на проекта е осигуряване на по-ефективен, бърз и екологичен градски транспорт с по-малко потребление на енергия, намаляване на отрицателното влияние върху околната среда чрез поддържане на градска транспортна система от екологични превозни средства.

Новите електробуси са с екологичен стандарт Евро VІ и са оборудвани с климатизация както за водача, така и за пътниците и разполагат с рампа за достъп на трудноподвижни лица и детски колички, както и специализирано място за разполагането им в салона.

От края на 2022 г. други 13 общински автобуса на компресиран природен газ се движат по линии №10, №15, №17 и №20.

Коментари

коментара