Кръглата маса „Реализиране на възможностите“ очерта необходимите решения за справедлив преход в Перник

При силен интерес премина второто публично събитие по проекта „Преход на възможностите“, организирано от „Бранд Медия България“ в Перник. Над 40 представители на заинтересованите страни взеха участие в кръглата маса „Реализиране на възможностите – Перник“ на 8 февруари, в рамките на която дискутираха и търсиха решения за бъдещото развитие на Област Перник, която ще бъде сред най-засегнатите от прехода към въглеродно-неутрална икономика.

Събитието бе открито от зам.-кмета на Перник Стефан Кръстев, който благодари на организаторите, че са избрали Перник за началото на проекта, който цели да даде гласност на приноса на политиката на сближаване на Европейския съюз, Фонда за справедлив преход и Плана за възстановяване на Европа за осигуряване на плавен и справедлив преход към неутрална по отношение на климата икономика на българските региони, които ще бъдат най-засегнати от трансформацията.

Радвам се, че разговорите вече слизат на нивото на регионите, които са засегнати, на нивото на заинтересованите страни, на нивото на хората, които ще усетят този преход“, каза Кръстев при встъпителните си думи.

Справедливият преход е изключително важен за Община Перник, защото, за съжаление, жителите на общината имат богат опит с преход, който не беше справедлив. И вярваме, че именно с контакта със заинтересованите страни, с привличането на всички хора в регионите, които ще бъдат засегнати, наистина можем да случим на справедлив преход и хората в Перник ще могат да се възползват по-най-добрия начин от прехода“, добави зам.-кметът.

От своя страна областният управител Людмил Веселинов изрази задоволството си, че дискусиите по темата са започнали именно от Перник и градът се явява мост към останалите региони в страната, които са най-засегнати от прехода към въглеродно-неутрална икономика.

Резултатът (бел. ред. – от всички разговори и проекти, свързани с енергийния преход) ще бъде добър и видим за региона“, каза Веселинов. „Имаме шанс да се обърнем към съвременните, към зелените технологии и да направим региона адекватен на времето, активен, модерен.“ 

По думите му дискусията в четвъртък, е била изключително полезна и е дала добър пример и за останалите общини, засегнати от прехода. „Смятам, че подобни формати – дали по-експертни, или медийни – дават облик на разговора за прехода. Обратната връзка е много важна за нас.“

Вицепрезидентът на Европейския политехнически университет проф. д.т.н. Веско Панов наблегна на важността на уменията, които трябва да притежават хората, за да се справят с прехода и с бързо развиващите се технологии.

Уменията, които са били нужни преди 10 години, сега са съвсем различни. С ускоряването на темпа на развитие на технологиите и тяхното внедряване в ежедневието, виждаме, че имаме нужда да се върнем към образованието.“

Той наблегна на необходимостта да се учи през целия живот, защото темпът, с който настоящите умения губят актуалност, се съкращава. „Докато преди се считаше, че 6 години е срокът на полуразпад на нашите умения, след което трябва да усвояваме нови и да модифицираме старите, сега периодът е 2.5 години и ще намалява“, каза той.

Проф. Панов изброи и кои са уменията, според него, на които трябва да се наблегне: активно учене, желание за развиване, емоционална интелигентност, лидерски умения, комуникации, преценка за взимане на решения, творчество, идеи и иновации, критично мислене и аргументация, аналитично мислене, системен подход, водене на преговори, самоанализ и устойчивост.

Вера Петканчин, оперативен директор в неправителствената организация Junior Achievement Bulgaria, заяви, че ако искаме бизнесът да бъде „зелен“ и иновативен, това мислене трябва да се залага възможно най-рано в бъдещите предприемачи.

Много е важно да наблегнем върху създаването на малък и среден бизнес. Има региони, в които органичното предприемачество, възникващо от самия регион, малко се е позагубило, демографският потенциал се е изчерпил. Смятам обаче, че районът на Перник  може да се възползва много добре от комбинацията от възраждане на духа на органичното предприемачество и привнасяне на предприемачи отвън – иноватори, които да използват района и даденостите му, да обмислят идеите си, като са малко по-далеч от натовареността на София“, каза тя.

В дискусията се включи и Георги Милев, председател на КРИБ-Перник. Той изрази мнението на бизнеса, че образованието, за съжаление, не създава необходимите кадри.

Трябва да работим, за да върнем бизнеса в Перник. Трябва да дадем финансови ресурси, за да може да провлечем работодатели“, каза той.

Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ, изрази скептицизма си за успешното осъществяване на зеления преход, но потвърди, че синдикатът ще работи, за да бъде той успешен за работещите в мините и тецовете. 

С оглед на последните 2 години не съм оптимист. Две години се опитваме да накараме държавните институции да обърнат внимание на хората – като започнем от Министерство на енергетиката, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на регионалното развитие и благоустройство“, каза Атанасов.

Според него няма никаква яснота какво ще се финансира от парите по Плана за възстановяване и Фонда за справедлив преход и реално не се знае как ще се е използват средствата в полза на хората.

Трябва да сме наясно със сегашната, с реалната ситуация, за да имаме погледа в бъдещето. Сегашната ситуация може да взриви бъдещето и всичко, което си говорим тук, да не се случи“, каза представителят на КНСБ.

Според него хората са напълно наясно, че трябва да се преквалифицират. „Ние в момента изготвяме въпросник, с който да питаме хората какви са техните умения и какво биха искали да работят, след това ще отидем при работодателите със списък от хора и умения“, каза Атанасов.

Очаквайте пълен запис от дискусията в кръглата маса в YouTube канала на Economic.bg. Повече подробности за проекта и активностите по него можете да откриете на официалната му страница.

За „Бранд Медия България“

„Бранд Медия България“ ЕООД е медиен издател и организатор на събития, основан през 2013-та година в София. Компанията е издател на една от водещите икономически медии в България – Economic.bg, на първата специализирана платформа, която популяризира ESG в България – ESGnews.bg, както и на Kmeta.bg – порталът на българските общини.

Компанията е организатор на конкурса „Кмет на годината“, на международната конференция ESG & FRIENDS и на много други тематични бизнес събития.

Коментари

коментара