Как ви звучи? В Перник да има Център за младежи предприемачи

Junior Achievement Bulgaria планира да открие в област Перник мултифункционален център за обучение на младежи в сферата на предприемачеството. Това обяви Вера Петканчин, оперативен директор в неправителствената организация, която взе участие в кръглата маса „Реализиране на възможностите – Перник“.

Събитието е организирано от Бранд Медия България и е в изпълнение на европейски проект „Преход на възможностите“, който има за цел да даде гласност на приноса на политиката на сближаване на ЕС, Фонда за справедлив преход и Плана за възстановяване на Европа за осигуряване на плавен и справедлив преход към неутрална по отношение на климата икономика на българските региони, които ще бъдат най-засегнати от трансформацията (Перник, Кюстендил и Стара Загора).

„Целта ни е тук (бел. ред. – в центъра) да обучаваме младежите на предприемачество. Планираме да има и коуъркинг пространство, както и леглова база, които да са допълнителен източник на финансиране“, обясни Вера Петканчин.

Идеята на организацията, която се занимава основно с обучение на младежи в сферата на предприемачеството и меките умения, е да подтикнат младите хора към по-нестандартно мислене.

„Това е нашето виждане за това как можем ние да допринесем за развитието на региона“.

За момента идеята за създаването на своеобразния кампус е на етап търсене на подходящ терен и финансиране за реализацията на проекта.

„Представям си центъра да е в някое от селата около Перник. Съвсем скоро ни предстои среща с управляващите в Радомир“, уточни Петканович през Economic.bg.

Всъщност, JA Bulgaria от доста време проучва възможностите за създаване на специализиран център за предприемачество. Но събитията по европейския проект „Преход на възможностите“ са дали тласък за по-активна работа в посока реализиране на идеята.

По думите на Петканович в САЩ този модел на обучение и създаването на специализирани центрове, извън големите градове, са изключително популярни.

„По този начин се подпомага и местната общност, освен всичко останало“, казва оше Петканович.

Кои са Junior Achievement?

JA Bulgaria е член на JA Worldwide и JA Europe и годишно достига до над 30 000 ученици и студенти в страната. Организацията използва т.нар. прогресивен или надграждащ предишните етапи модел на образование, чрез който устойчиво се изгражда ключовата компетентност предприемчивост и инициативност.

Бизнес моделът на организацията е изграден на база тясно сътрудничество с бизнеса и хората от практиката, които участват в създаването и предоставянето на образователно съдържание, обучение и услуги, както и в разработването на политики в областта на образованието по предприемачество.