Кметът на Радомир Кирил Стоев тръгна на „турне“ по селата

Кметът на Радомир Кирил Стоев тръгна по селата. Това е част от едно от предизборните му обещания – да се срещне очи в очи с жителите на радомирска община и с техните проблеми и нужди.

Кметският екип беше натоварен и с важна задача – да претегли мнението на хората и да избере кметски наместници там, където е необходимо. Оказа се, че това своеобразно „турне“ на Кирил Стоев  и неговия екип надмина очакванията му. Радомирци проявиха завиден интерес към общите срещи.

„Няма как да не съм удовлетворен от силното присъствие на тези срещи, нещо, което в годините на демокрация сме виждали само на протести. Хората от радомирските села не махнаха с ръка, не си казаха, че от тях нищо не зависи, напротив, показаха, че искат да са част от съживяването на нашия общ дом.“, споделя Кирил Стоев след срещите.

Ето и неговите впечатления:

Бих искал да ви споделя в няколко изречения за срещите ни по селата в община Радомир. Те са реализация на едно предизборно обещание, което с екипа ми се постарахме да осъществим с предварително изготвен план и график, бързо след началото на мандата ни. По повод на тях имаше множество въпроси и тук в социалните мрежи и в медиите. Смятам, че е важно да дам някои разяснения.

Очаквахме, че ще има повече хора отколкото стандартно се събират на предизборна среща или организирана по повод обсъждания на належащи проблеми, но интересът към тези срещи надмина очакванията ни още от първите такива, които проведохме в селата Радибош и Кошарите. Това беше добра индикация за екипът ни, успяхме да събудим интерес към събитията, които засягат населените места и да пробудим гражданска позиция с вяра, че от нас самите зависи.

По същество, премислихме внимателно как да обявяваме срещите по населени места, така че да не се злоупотребява и да не идват хора, които нямат общо с даденото село. Обявявахме срещите седмица по-рано по познатия стар начин – с достатъчен брой афиши във всяко село, така че всяка махала и всеки един постоянен жител на съответното населено място да разбере за предстоящата среща, както и да минимизираме всякакви външни на живущите там намеси и влияния.

В селата, в които проведохме тези срещи обсъждахме проблеми, предложения, варианти на решения, засягащи населеното място и получавахме номинации за кметски наместници. Там където имаше единодушие сред местното население беше лесно. Там, където мненията бяха полюсни имахме нужда внимателно да претеглим номинациите преди да вземем решения кой да бъде натоварен с отговорностите на кметския наместник.

Всички ние знаем, че пълно единодушие е почти невъзможно. Винаги има „за“ и „против“, винаги има недоволни; хората имат различни виждания за процесите по управление на населените места, и това е хубаво, когато опозицията е градивна и смислена. Ако за едни е важно да бъдат запълнени дупките по улиците, за други по-важен е въпросът с развитието на спорта, трети изкарват приоритетно следващ проблем. А проблемите ни са достатъчно много.

Моя отговорност като кмет на община Радомир, на екипа ни и общинска администрация е да задвижваме паралелно максимално много процеси, които да се случват максимално бързо спрямо своите специфики, така че в най-скоро време да имаме реализация на поставените цели. Същото трябва да се случва по населените места на общината, независимо дали са управлявани от избран кмет или чрез назначен кметски наместник.

Бързам да кажа, че позицията „кметски наместник“ няма мандатността на редовно избраните кметове. Кметският наместник се назначава от кмета на общината и договорът му може да бъде прекратен заради неизпълнение на задълженията и отговорностите му. Именно затова с екипа ми ще следим обективно и безпристрастно за качественото реализиране на службата на всеки един от тях.

Проблемите са налице, трябват предприемчивост, енергичност, и способност за управление и обединение, самообладание, добри реакции и обосновани действия, както при кризисни ситуации така и при откриване на добри възможности.

Моля и жителите на селата да бъдат все така активни, колкото и на самите срещи. Всеки кмет ще получава критика, но трябва да има диалог и конструктивност, търпение и кредит на доверие към новоизбраните кметски наместници. Най-важното е животът по селата ни да върви в добра посока, тогава личностните пристрастия ще отстъпят крачка назад.

Няма как да не съм удовлетворен от силното присъствие на тези срещи, нещо, което в годините на демокрация сме виждали само на протести. Хората от радомирските села не махнаха с ръка, не си казаха, че от тях нищо не зависи, напротив, показаха, че искат да са част от съживяването на нашия общ дом.

Радостно е, че животът в малките населени места го има, селата ни са живи и ние заедно ще работим за това да подобрим условията им.

Желая успех на кметските наместници и дано на следващите срещи видим още по-сплотени общности в името на каузата ни за по-добри условия за живот в нашите села.

Коментари

коментара