ПОКЛОН: Областният управител на Перник и демократи поднесоха цветя и почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите на комунистите

Представители на десните партии в Перник и граждани поднесоха цветя и почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите на комунистическия режим от област Перник. Това се случи на паметната плоча на загиналите след 9 септември 1944 г.

Първи февруари е дата, която оттук насетне трябва да се почита в българската история. Отново трябва да се отбележи и приносът на двамата демократично избрани президенти Петър Стоянов и Желю Желев за това, че още помним този терор и жертвите му, както и травмата от политическия режим. Тя не може да бъде забравена. Нека си спомняме за хората, които са дали живота си в борбата с мракобесието“, заяви областният управител на Перник Людмил Веселинов.

Заместник-областният управител Владимир Русев отбеляза, че е крайно време днешният ден да не бъде възприеман като разделителна линия сред българското общество.

По данни на Държавен архив – Перник от 1944 до 1956 г. в региона са функционирали три трудово-възпитателни лагера – „Куциян“, „Димитър Благоев“ и „Богданов дол“. През тях преминават хиляди въдворени, политически затворници и интелектуалци като писателите Димитър Талев, Владимир Свинтила, писателят и преводач Йордан Ковачев, художникът Владимир Егер и други.. В лагера в „Куциян“ през 1956 г. са изпратени и много белогвардейци и николапетковисти.

Датата 1 февруари е обявена за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. На 1 февруари 1945 г. като първи жертви на т.нар. Народен съд смъртта си посрещат регенти на Царство България, офицери, политици, общественици. /БТА

Коментари

коментара