Откриха СУРВА 2024

Официално тази вечер бе открит 30-тия поред Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2024 в Перник. 

Водещи на събитието бяха перничанката Елизабет Методиева и Ники Кънчев. „Сурва е перлата на короната на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО“, каза водещата Елизабет Методиева.

Откриването започна с отдаването на чест на чуждестранните гости, участници във фестивала, които бяха поканени на сцената  – от Гърция, Италия, Румъния, Португалия, Северна Македония, Словения, Сърбия, Черна гора.

Специален гост на откриването бе председателят на парламента Росен Желязков.

„Перник е гостоприемен град и това го виждаме с всяка изминала година, Сурва привлича все повече приятели и гости на високо ниво. До следващия юбилеен 40-ти фестивал ще имаме претенцията Сурва да се превърне в най-големия световен фестивал. Нека да работим за това. Нека да скачаме заедно за това. Защото, който не скача, не е кукер. Пожелавам ви да сте живи и здрави и честита да ние 30-годишнината“ , каза Росен Желязков.

Председателят на ФЕКГ – Ларс Ангел приветства перничани гости на Сурва 2024. Той каза, че СУРВА в Перник е втори дом за федерацията, като спомена, че предишният председател – покойният вече Хенри ван дер Кроон е бил почетен гражданин на Перник. Ангел благодари за поканата и пожела фантастично изкарване на всеки на фестивала Сурва.

Кметът на Перник Станислав Владимиров също приветства перничани и гостите на фестивала.

„В следващите дни всеки ще усети магията на Сурва. Ще видите страшни маски, но зад тях се крият едни много силни хора, които пренасят през телата си нашата традиция, дух и енергия. Доведете приятелите си следващата година, защото ще бъде още по-красиво. Нека Сурва да пребъде!“, каза Владимиров.

Коментари

коментара