Зеленият преход в Перник има как да бъде справедлив

 

Първото публично събитие в рамките на европейския проект „Преход на възможностите“, н. 101122076  се състоя днес в Перник. Проектът е съфинансиран от ЕС по програма IMREG.

Над 100 представители на държавната, областната и местната администрации, бизнеса, синдикатите и неправителствените организации се включиха в първото събитие по европейския проект „Преход на възможностите“ в Перник, организирано от „Бранд Медия България“. В рамките на събитието бяха представени различни възможности за финансиране на проекти по политиката на сближаване на Европейския съюз. Също така, бяха показани добри примери за вече изпълнени подобни проекти в област Перник. Бяха обяснени и конкретни инструменти и програми, по които организациите и институциите от Перник може да кандидатстват, така че се възползват от справедливия преход към въглеродно-неутрална икономика, финансиран с европейски средства.

Събитието откри Боян Томов, управител на „Бранд Медия България“ ЕООД – издател на медийните сайтове Economic.bg, ESGnews.bg и Kmeta.bg. Томов наблегна на необходимостта да се говори повече за възможностите, които предоставя ЕС при осъществяването на зеления преход.

В откриването участие взеха зам.-министрите на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Ангелина Бонева и на енергетиката Красимир Ненов. И двамата призоваха бизнеса в региона да е активен и да кандидатства по всички възможни програми, финансирани по кохезионната политика на Европейския съюз.

Бонева за първи път съобщи и новината, че стартъпите, малките и средните фирми вече могат да кандидатстват по трансграничните програми. Тя разказа и за действията, които МРРБ предприема, за да улесни гражданите при 20-процентовото им самоучастие във втория етап на програмата за саниране, финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост.

Зам.-министър Ненов заяви категорично, че  европейските инструменти, чрез които може да се финансира справедливият преход към въглеродно-неутрална икономика, като Фонда за справедлив преход, Модернизационния фонд, Националният план за възстановяване и устойчивост, както и реформите, предвидени в него, ще подобрят енергийната ефективност в страната.

По думите му, благодарение на посочените инструменти предприятията ще станат по-конкурентни, домовете ни по-уютни, а децата ни ще живеят в по-чиста среда.

Изключително полезен беше първият панел на конференцията, в който представители на управляващите органи от програмите, финансирани със средства за сближаване, разказаха за възможностите пред бизнеса и местната власт за финансиране на проекти за подкрепа в прехода към въглеродно-неутрална икономика. Ценна информация в тази посока предостави и Фондът на фондовете, който също финансира проекти, макар и не безвъзмездно, за сметка на по-облекчени условия за кандидатстване.

Във втория панел гостите на събитието разбраха за няколко успешно изпълнени европейски проекта в Перник и Радомир – както от фирми, така и от местната администрация. 

Събитието завърши с уъркшоп, воден от адв. Биляна Тончева, прокурист на „Еко Глоуб“, която консултира конкретни бизнес идеи на участници във форума, които могат да бъдат финансирани по европейските програми.

Интересни данни представи Димитра Воева от социологическата агенция „Тренд“, относно запознатостта на перничани с инструментите на Европейския съюз за подкрепа на сближаването, за конкретни проекти, финансирани в региона и др. От проучването, поръчано от „Бранд Медия България“, стана ясно, че информираността в тази посока не е достатъчна и трябва да се предприемат по-сериозни мерки в тази посока.

Във форума участие взеха още кметът на Перник г-н Станислав Владимиров, областният управител г-н Людмил Веселинов, а модератор на събитието беше икономистът от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

Проект „Преход на възможностите“, № 101122076  е съфинансиран от ЕС по програма IMREG. Повече информация за събитието можете да намерите на страницата на проекта

За „Бранд Медия България“

„Бранд Медия България“ ЕООД е медиен издател и организатор на събития, основан през 2013-та година в София. Компанията е издател на една от водещите икономически медии в България – Economic.bg, на първата специализирана платформа, която популяризира ESG в България – ESGnews.bg, както и на Kmeta.bg – порталът на българските общини.

Компанията е организатор на конкурса „Кмет на годината“, на международната конференция ESG & FRIENDS и на много други тематични бизнес събития.

За контакти:

Асения Димитрова, Ръководител на проекта „Преход на възможностите“, [email protected] и 0882 005 000.

Коментари

коментара