Княгиня Калина заведе сина си княз Симеон на Сурва в Пернишко и влезе в световните медии

Снимка: DNPhotography

Единствената дъщеря от петте деца на Симеон II – княгиня Калина за пореден път се потопи в традицията на Сурва из Пернишко, като взе дейно участе в сурвакарската група на село Еловдол. Княгинята участва в празника заедно със сина си 16-годишният княз Симеон. Това се случи по време на Сурва на 14-ти януари в земенското село. 

Така княгиня Калина отново популяризира древният български обичай, като за събитието писа histoiresroyales.fr.

От изданието пишат за българската традиция Сурва в село Еловдол, като публикуваха и снимки от събитието.

Снимка: DNPhotography

В статията се пише, че княгиня Калина и сина й са били облечени в традиционни народни български носии и така са съпроводили групата до големия огън в центъра на селото за прогонване на злите сили.

„Княгиня Калина беше посрещната в селото по-официално, поздравена от кмета на Еловдол в кметството. Дъщерята на последния български цар бе посрещната с традиционна питка и сол. Хлябът е най-чистата форма на храна, която напомня за нашата земна връзка и споделянето му подчертава добротата към гостите. Солта символизира опазването на чистотата на света, свързва се с мъдростта и защитата срещу злите сили.

По време на посещението си в кметството Княгиня Калина получи и подаръци, сред които грамота и автентичен звънец, предаван от поколение на поколение. Няколко дни по-рано властите направиха подарък на принцесата по случай рождения й ден. На 19 януари Калина навършва 52 години“. – пишат histoiresroyales.fr.

Цялата статия и снимки можете да видите ТУК

Коментари

коментара