НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ: На язовир БУШЛЯК ловят шарани посред зима! Рибар хвана 17-килограмов ДЗВЕР

Снимка: България Днес

Удивително, но факт! Рибар улови огромен шаран посред зима, пише „България Днес“. Този вид се счита за топлолюбив. През най-студените месеци изпада в режим на хибернация и спира да се храни. Ето защо изваждането на такава голяма риба сега предизвиква истински фурор в рибарската гилдия.

Действието се развива в средата на януари на язовир „Бушляк“ край град Батановци, Пернишко. Майсторът на шараните Савин Йорданов е заметнал дънни въдици, въпреки че край водоема вече е навалял сняг, нещо нетипично при шаранджийски риболов. Слуката обаче е очаквана, защото още през декември въдичар успява да улови цели 17 шарана на същото място.

Януарският студ всеки момент е щял да скове язовира в лед, затова Савин прави последен опит да хване нещо голямо на куката. И това действително се случва. Последва удар и не след дълго той успява да извади на брега внушителен шаран с тегло 17,2 кг. Рибата е дълга над метър. Убоденото от куката място около устата на рибата веднага е третирано със специален антибиотик. След това животът на шарана е подарен обратно. Похвално!

Чалъмът е в правилната стръв, а именно поп-ъп топче. Това е специален вид риболовна примамка, която се използва най-често за улов на големи шарани. Нарича се така, защото топчетата не потъват, а се издигат нагоре и плават във водата. Предлагат се в най-различни цветове и подправени с вкусове, които привличат рибите. Поп-ъпите се монтират на „косъм“ или на специална игла, закачена за куката. Когато се поставят правилно, те плават над дъното на такова разстояние, колкото е дължината на повода и повдигат куката над захраненото петно. Когато паднат във водата, поп-ъп топчетата веднага започват да отделят част от ароматите си и този ефект много прилича на подводен пушек. По-този начин стръвта привлича шараните от голям диаметър и ги насочва към местоположението на монтажа.

Примамката се оказва неустоима и големият шаран я напада въпреки мразовитото време. Учените са категорични, че щом температурата на водата падне под 7-8 градуса, активността на шараните спада рязко почти до минимум. Рибите стават много бавни, мудни, спират да се хранят или ядат много рядко и на малки порции в близост до дъното. Самото им тяло намалява основното ниво на метаболизма. Това е инстинктивен отговор на охлаждането на водата в периода с липса на достатъчно храна. По този начин шаранът престава да изразходва енергия за движение и храносмилане.

Картината на реките е съвсем различна за водните обитатели в сравнение с езерата. Постоянното движение на вода означава, че шаранът просто не може да се отпусне, чакайки благоприятни условия. Дори когато реката е покрита с леден слой, рибата продължава да се движи и да се храни. По тази причина речен шаран често кълве и при най-тежките студове.

Пъстървата не се плаши от студ

От няколко дни яз. „Бушляк“ вече е изцяло замръзнал, потвърдиха рибари. Преди това се е получавал много добър риболов на дъгови пъстърви, за които студът не е проблем. За последните 3 месеца собственикът на езерото споделя, че е пуснал над 5 тона пъстървови риби във водата. Някои въдичари са имали слуката да уловят доста едри парчета.

Таксата за риболов е 30 лева, като могат да се заметнат до два броя въдици, а количеството на уловената риба е неограничено. Предвид големите дълбочини на язовира и безопасността засега рибари не се пускат да ловят от дупка в леда.

Относно шаранджийския риболов водоемът вече е разрешен само за посетители с клубни карти, които се издават на място. „От скоро го направих така, защото нямаше как да се контролират кражбите най-вече“, разкрива Георги, който се грижи за язовира.

За Коледа той зарибил 9 трофейни шарана, като най-големият бил с тегло 26 кг. Сезонът за шаран ще се поднови през март месец, като режимът ще е изцяло „хвани и пусни“. Идеята е да се изградят беседки и сектори за удобство на рибарите шаранджии.

Коментари

коментара