Чужденци ще видят силата на българската шевица по време на Сурва 2024 в Перник

Пернишката майсторка везбарка Еглика Стефанова ще подреди изложба „В света на българската шевица“. Изложбата ще бъде открита в историческия музей на Перник броени дни преди старата на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва 2024. Еглика създава уникалните си ръчно изработени шевици в продължение на над 60 години. А сега се очаква чуждестранни делегации, които ще присъстват в града ни за празника,  да видят нейният труд.

От регионалния исторически музей са се подготвили за събитето. Изложбата се открива официално на 24-ти януари от 16:30ч. В дните около маскарадния фест е планувано посещение на изложбата и на чуждестранни делегации.
От семейството на Еглика споделиха за ZaPernik.com, че в изложбата са включени  нови шевици, които тя е правила наскоро, както и стари, които са непоказвани до момента. Причината е, че при подреждане на залата се оказало, че помещението е по-голямо и поискали от Еглика да покаже повече от своя труд. А чужденците обичат българските шевици и определено ще им е интересно да ги видят  отблизо.

Шевиците на Еглика се отличават с особена сила и красота, казват познавачите. Някои дори усещат и прилив на енергия. Тя обаче отказва да продава творенията си.

Еглика е родена в Брезник през 1956 г. и е сред петте прочути везбарки на автентична българска шевица в Софийската задруга на майсторите, където е приета през 1988 г. От 2006 г. е член и на клуб „Българска бродерия“. Стефанова е участвала в различни изложби в страната. Организирала е и свои. През годините е работила като счетоводител в Общинския съвет в родния си град и бившия завод „Пектин“ в Перник. Била е и копист на сито печат. От 40 години Еглика живее в Перник, където е омъжена. Има дъщеря и двама внуци.

През изминалата година изложбата „В света на българската шевица“ беше експонирана в пернишката галерия „Марин Гогев“ в кметство Изток. Творенията гостуваха още в Общинския исторически музей в Брезник, както и в Народно читалище „Алеко Константинов 1954 г.“ Пловдив, припомня БТА.