Дерибеят от град Земен пребил хора заради спор за чанове – ВИДЕО

Двама очевидци на жестокия побой в град Земен навръх Сурва застанаха през камерата на Нова телевизия, за да разкажат какво се е случило. Това са Ивайло и Роберто.

„След празника „Сурва” се събрахме с част от групата и празнувахме. От другата група започнаха да блъскат по вратата и да чукат по прозорците. В Земен „Сурва” е разделена на две групи. С Роберто излязохме да видим какво се случи. Когато се показах – бях ударен директно в лицето, паднах на земята и започнаха да ме ритат. Изпаднах в безсъзнание”.

Това заяви Ивайло в ефира на „Здравей, България”.

По думите на Роберто той бил ударен два пъти в лицето от нападателя му. „След това бях прибран вътре в къщата, а хора, които излезли навън след това – опитали да разтърват биещите се. 16-годишен младеж и приятелката на Ивайло, които му оказваха първа помощ, също пострадаха от мъжа, който ни нападна. Има и още един пострадал – Мартин”, подчерта той.

Ивайло каза, че е бил изнесен буквално на гръб от 16-годишния Николай, след като припаднал. „Бременната ми приятелка, която се опитала да ме защити, пострада. Нападателят е само един. Казва се Калин”, посочи мъжът.

Спор за чанове

Според потърпевшите боят възникнал заради спор за чанове, които са част от костюмите на кукерите.

ZaPernik.com разбра, че в град Земен сурвкарите са разделени на две враждуващи групи. Вместо да празнуват заедно Сурва обединени, те са се превърнали в две враждуващи агитки. Според местните това се е случило именно заради бияча Калин, който разцепил сурвакарите и повел едната група.

Бащата на Роберто  – Георги разказвна пред Нова телевизия, че групата се е разделила преди 13 години. Но чановете били общи, които заедно са купувани за сурвакарските костюми. Средствата за звънците са от общината, както и от обиколките на групата всяка Сурва по домовете на хората. Когато се разделили, Калин е взел повечето чанове, но на Георги останали най-големите.

„Тази година ги дадох на моя син да ги носи, както и миналата. И по пътя сме се срещали с Калин и той ми е казвал: ще се съдиме, искам да ми ги върнеш. Той няма документи за онези звънци, а иска и тези. Тук на читалището остави най-счупените звънчета, за да си замаже очите пред кметството. 90 процента от звънците ги е взел, иска и тези да вземе“, коментира Георги. Той няма представа дали Калин е направил мелето точно заради звънците му, но само предполага, че може и това да е причината.

„Това са четири чана. Аз съм ги заслужил, ходя от 1989 година на Сурва и съм си ги заслужил и няма да му ги дам. Той след мен започва кукерските празници. И може би че ги е видял на моя син, идва да ни атакува и да го бие. „, казва Георги и е категоричен, че не е заплашвал с нищо Калин. „Просто се обадих да го питам: защо така преби зверски детето ми?“.

Междувременно бременната приятелка на Ивайло, след мелето е получила прокървяване. Отивайки в болницата лекари установяват, че плода е мъртъв и се налага да го отстранят.

Ивайло е катогричен, че няма да остави нещата ненаказани и ще заведе дело и ще си търсят правата до последно.

За Калин се знае в града, че по принцип си е агресивен. И друг път е посягал на хора от Земен. Местни разказват, че веднъж без причина пребил пред вратата на приятелката му момче, когато точно отивали на абитуриентски бал.

Коментари

коментара