Сурвакари от Кошарево разплакаха 91-годишната баба Лада – ВИДЕО

Сурвакарската група на брезнишкото село Кошарево напълни душата на 91-годишната баба Лада по време на празника Сурва на 14-ти януари. 

Цялата група сурвакари, приминаха през домовете за здраве и берекет, а баба Лада също ги чакаше на двора, както всяка година. Тя е на 91 години, от 30 години е пенсионерка и живее в село Кошарево. Преди това е живяла в град Перник, разказва баба Лада на репортер на Zapadno.com

Сурвакарите пристигнаха при баба Лада и пожелаха живот и здраве, а тя ги прегърна. От емоционалната среща дори и някои от тях се просълзиха, но баба Лада беше най-щастлива. Сурвкарите пък и пожелаха още дълги години да ги посреща така.

Баба Лада посреща сурвакарите с бонбони Черноморец
Малко след това ги дава на болюбашията да раздаде на всички вместо нея
Мечката на групата искрено се радва на бабата и стиска ръката й
Баба Лада не се сдържа от емоция и се прегръща със сурвакарите
Болюбашията едва не се разплаква от умиление при срещата с баба Лада
сурвакарите си тръгват и за последно си взимат довиждане със столетницата
Младо момиче от групата уважително кима за довиждане
Баба Лада бърше сълзите си от емоционалната среща
На лицето й грейва усмивка на радост от преживяното

Кошаревските сурвакари зарадваха и други възрастни жени в селото. На друга баба гостите целунаха ръка, опитаха от ракията и си поиграха с кучето й.

Групата на село Кошарево достига до около 150 човека, с които се явява на фестивали или пресъздават местния сурвакарски празник. Най-възрастният сурвакар е на над 80-годишна възраст, а най-младите са на 2 – 3 години.

Коментари

коментара