Спортен журналист с призив към БФС: Върнете справедливостта – вкарайте Металург-Перник в А група!

Тервел Илиев е роден на 29.05.1988 година в град Перник. Завършва висшето си образование през 2011 година (УНСС, специалност „Журналистика и масмедии“). Кариерата му на журналист е изцяло свързана със спортната тематика и стартира през 2010 година в Sporta.bg. Има над 10-годишен опит в сферата на спортната журналистика, бил е част от екипа на ПИК, БГНЕС и Sportlive.bg. От май 2022 година е част от Topsport.bg.

В качеството си на спортен журналист и перничанин, който откъсо следи футболната история на града, Тервел написа коментар-призив към ръководството на БФС в подкрепа на пернишкият футболен клуб Металург-Перник. Тервел настоява за „бяла карта“ за А група на клуба, който е отстранен административно от А група заради скандал за черно тото с други отбори преди повече от 10 години. Тервел настоява пред бъдещото ново ръководство на БФС за реабилитация на клуба, тъй като останалите замесени футболни отбори в скандала се разминават само с отнемане на точки, докато перничани са директно отстранени от групата.

Според Тервел този жест на ръководството ще бъде знак, че футбола в България тръгва към един по-справедлив за всички път.

Ето какво  пише Тервел Илиев:

Доколкото слушам медийни изяви на Борислав Михайлов, оставам с впечатление, че той е сред най-доблестните мъже в българския футбол, поне според него.

Димитър Бербатов пък даде заявка да оправи българския футбол.

Предстои Конгрес на БФС, основните фаворити за нов президент на централата са именно Бербатов и човек подготвен от Михайлов.

По телевизията наскоро се завъртя хитов филм с Джони Деп.
Карибски пирати: Проклятието на Черната перла.

България не е играла на Световно по футбол за мъже от 1998 година и според мен е възможно това да се дължи на абсолютна подигравка с една от най-силните школи в страната ни. Или иначе казано: „Проклятието на „червено-синята“ перла.

Понеже Михайлов стана президент на БФС за първи път през 2005 година, а Бербатов е по-млад и на практика няма практика в управлението на футбола ни.

Искам да опитам да запозная вас и щабовете ви със следната несправедливост, надявам се да узнаете за нея и имам надежда, че ще я поправите, поне някой от вас.

През сезон 1998/99 основните претенденти за титлата са Литекс Ловеч и Левски София. В края на кампанията БФС постановява, че те са уговорили мачове с един и същ отбор, срещите съответно завършват в полза на „оранжевите“ и „сините“.

Според устава си Българският футболен съюз, отнема по три точки на Литекс и Левски, така класирането за титлата не е променено, реално няма последици за мощните финансово отбори.

Третият замесен тим в скандала – Металург Перник е изваден от „А“ група административно, макар точково да завършва 10-ти от 16 отбора.

За хора, които не се интересуват от български футбол – Металург Перник има една от най-успешните школи в страната, исторически.

Защитникът Кирил Ивков тръгва от Металург, за да стане легенда на Левски и два пъти да бъде Футболист номер 1 на България. Извън темата ДЮШ, но неговият син Ивайло Ивков е считан от мнозина за изключително успешен бивш ръководител в Левски. Показателно е, че според мен най-класният български треньор в момента Станимир Стоилов наскоро се застъпи именно за Иво Ивков.

От юношеска съблекалня на „червено-сините“ от Перник към големия футбол тръгва и Владислав Стоянов. Имал съм честта да тренирам с него като юноша, още тогава беше ясно, че е страхотен талант и човек, който ще допринесе за добрата атмосфера сред играчите в даден тим. Стоянов е легенда на Лудогорец. И вратар, който спаси 2 дузпи (по една на национално и клубно ниво) на звездата на световния футбол Кристиано Роналдо.

И сега към Михайлов и Бербатов. Всякакви срокове на съдебна отговорност, сигурно са изтекли. Не искам да извадите Левски от А група, това може да е начало на гражданска война, заради огромна „синя“ фенска маса, или Литекс от Б група, но настоявам ако Димитър Бербатов стане президент на БФС или Борислав Михайлов остане на поста или обучен от него кадър го наследи като председател на Съюза:

„Дайте уайлд кард на Металург Перник за ефбет Лига за сезон 2024/2025.

И ако направите това, все си мисля, че ще е явен знак, че българският футбол тръгва към по-светли дни. И проклятието, за което подозирам (ако го има) ще се разруши“.

Посланието важи и към трети кандидат, който евентуално се окичи с отговорността президент на БФС.

Хаштаг: България на Световно по футбол за мъже

Коментар на Тервел Илиев

Коментари

коментара