Сурва в село Садовик: Полицаи бутат закъсали коли в калта

Снимка: Zapadno.com

Полицаи помогнаха на закъсали граждани по време на нощта на Сурва в брезнишкото село Садовик. Тази година в селото имаше стабилно полицейско присъствие и желязна организация, тъй като в селото си дадоха среща цели 7 сурвакарски групи. 

Няколко полицейски екипа бяха осигурени за провеждането на местния сурвакарски празник в брезнишкото село Садовик, съобщава сайтът на брезнинчани Zapadno.com:

Полицейски служители пристигнаха в населеното място още през деня на 13 януари, за да проверят организацията за празника. Вечерта служителите на реда отново дойдоха в Садовик, за да осъществят следят за временната организация на движението на автомобили. На метри от входа на селото патрулка с двама полицаи проверяваше дали автомобилите, навлизащи в населеното място са жители и участници или гости на Садовик. Първите (жители и участници) пропускаше напред, а вторите (гостите на Садовик) указваше накъде да се движат и паркират.

В посока към площада очакваше втори патрулен автомобил, покрай самия център патрулираше още един екип. Организацията тази година беше такава, тъй като в селото за първи път среща си дадоха 7 сурвакарски и кукерски групи.

След края на ритуала на площада, премръзнали от студа зрители започнаха да се изтеглят към автомобилите си. В началото на селото се оформи задръстване, тъй като отстрани покрай пътя бяха паркирали други моторни превозни средства, а улицата е с тесен габарит. Навлизащи в селото коли и излизащи от населеното място автомобили нямаше как да помръднат. Шофьори слизаха от автомобилите си, за да кажат на колегите си по-назад или напред накъде евентуално да потеглят.

В този момент се намесиха полицаите от патрулния автомобил, които преди това помогнаха на закъсал и паркирал в заледената кал отстрани автомобил. Служителите на реда го избутаха, за да може колата да стъпи на асфалта. След това продължиха с регулирането на трафика, за да може задръстването да се отпуши.

Тази вечер сурвакарската група на село Садовик продължава маратона. Тя ще бъде гост на село Дивотино, където заедно ще запалят сурвакарския огън.

Коментари

коментара