Куп важни гости в нощта на Сурва по селата в Пернишко

Вековната традиция на „Сурова“ отново влезе в сърцата на хиляди участници и зрители в Област Перник. В сянката на огньовете, които озариха 60 населени места в Пернишко по време на традиционния празник, бляскаше и високото присъствие от представители на държавната и местната власт, както и културния и неправителствения сектор, което е поредно доказателство и признание за важността и значението на обичая.

Гости на празненствата в Пернишко бяха Людмил Веселинов – областен управител на област Перник, кметовете на общините Перник и Радомир Станислав Владимиров и Кирил Стоев, Амелия Гешева – зам.-министър на културата, Весела Щерева – началник на политическия кабинет на министъра, Нанси Шилър – Президент на Фондация „Америка за България“, областните управители на Пазарджик и Кюстендил Валентина Кайтазова и Александър Пандурски, Ани Арутюнян – зам.-областен управител на Област Видин, представители на културни институти.

„Сурова в Пернишко е своеобразно огледало на нашата културна и историческа идентичност. Тази традиция е свързващ елемент за общностите в нашия регион и продължава да бъде символ на нашата национална гордост“, сподели областния управител на Област Перник Людмил Веселинов и допълни, че празникът е не просто традиция, а част от душата на всеки в Пернишко.

Нощта на 13 срещу 14 януари бе озарена от светлината на огньовете, и прорязана от тежкия звън на чановете, подчертавайки богатото културното наследство на този край и показвайки прекрасната мозайка от обичаи. Събитието, вписано в Представителната листа за нематериално културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, продължава да бъде едно от най-очакваните и обичани за местната общност и хилядите гости от близо и далеч. Всяко село в Пернишко има свои отличителни черти в маскирането.

Народният празник Сурова в Пернишко се изпълнява по традиция всяка година на 13 и 14 януари – Нова година по стар стил. Основното ядро на елемента е маскарадната обредност, чрез която поколения наред се осъществява позитивен преход от старата към новата година. Преките изпълнители на тази старинна и жива до днес новогодишна обредност са сурвакарските маскарадни групи, които през тези дни играят и обхождат селищата. Празникът не само подчертава културното богатство на Област Перник, но и го представя пред света.