Сурвакарите от Габров дол изгониха злото в „На кафе“, поканиха Гала на зрелищно шоу в нощта на Сурва

Сурвакари от село Габров дол бяха гости тази сутрин в предаването по Нова телевизия „На кафе“. С пъстри костюми, звънци и маски пернишките сурвакари демонстрираха как гонят злото с много шум.

Гала получи от малко момченце подарък – фигурка на симпатичен пухкав кукер. Гала пък хареса цвета на фигурката и каза, че е много хубав за цвят на коса и щяла да си направи такъв цвят.

След като габровдолци анонсираха, че в нощта на 13-ти януари ще направят зрелищен спектакъл в селото, камерата на Нова телевизия се премести и на място в селото, за да покаже как се правят маските и как се спазва традицията.

Марио Никифоров и Кирил Велинов изработват маските. Двамата са потомствени сурвакари. Майсторите казват, че подготовката за Сурва започва още през лятото, когато се режат крилата на птиците, от чиито пера се правят след това маските на Габров дол. Конструкцията на маската е от лескови пръчки и от плат.

Майсторите на маски от село Габров дол поканиха всички на своя празник в нощта на 13-ти януари, като в празника ще е включат „Майсторите на танца“ и сурвакарска група от благоевградско.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ПРЕДАВАНЕТО ТУК