Да не го гази мечка? Министърът на културата Кръстю Кръстев гост на три пернишки села в нощта на Сурва

Министърът на културата Кръстю Кръстев ще бъде гост в нощта на сурвакарските игри в Пернишко на 13-ти януари, разбра zaPernik.com.

Министърът Кръстю Кръстев и зам. министъра Амелия Гешева ще се потопят в магията на празника и ще бъдат гости на три пернишки села – Копаница, Черна гора и Мещица. Двамата ще бъдат придружени от областния управител на Област Перник Людмил Веселинов.

Да присъстват на Сурва по пернишките села са потвърдили също и шефката на Америка за България Нанси Шилър, както и няколко Областни управители.

Празникът Сурва в нощта на 13-ти срещу 14-ти януари се празнува от местните години наред и е един от най-вълнуващите зимни празници в годината. Но с популяризирането му чрез  Международния фестивал Сурва празникът по селата става любима дестинация и на много гости, решили да се потопят в автентичността на местните обичаи и традиции. Така много гости идват по пернишките села, а някои и се запалват и стават сурвакари, участвайки в местните групи. Сред посетителите всяка година има и все повече чужденци.