Минералната вода в Рударци е била благословена от Петър Дънов

Рударци се намира на 7 км от Перник и на 17 км от София. Селото е разположено в югозападните склонове на Витоша, на 730 м надморска височина. Топлата минерална вода пълни трите открити басейна край селото, а в закритият басейн желаещите да се възползват от ценните ѝ качества могат да го направят и през зимата.

Температурата на лековитата вода е 28℃ и при къпане се усеща леко студена.

Преди години рударската вода се е бутилирала, но фирмата е фалирала. Днес два от минералните извора все още свободно изтичат в дерето, вместо да потекат от чешмите на хората в селото. Въпреки това, вода от Рударци може да си налее всеки, който го посети. Лесно се стига до чешмата в центъра на селото, а за останалите може да питате местните хора.

Природата в подножието на южните склонове на Витоша е чудесна и заради това Рударци е било предпочитана дестинация за отдих „още от едно време“, както казват старите хора.

Минералната вода в Рударци е била благословена от Петър Дънов.

Говори се, че когато опитал водата за първи път Учителят казал: „От сега нататък тази вода ще лекува всички болести“. През последните години от живота си основателят на Бялото братство, е живял в близкото село Мърчаево, така че нищо чудно да е пиел и от рударската вода.

Преди няколко години в интервю рударският кмет Богдан Богданов заявява: „Водата помага за стомашни и бъбречни проблеми. Имаме едно 90-годишно семейство, което не са пили никога друга вода, освен рударската. Сутрин идват и си точат. Затова смятам, че може да се каже, че водата води и до дълголетие“.

Минералната вода в Рударци може да помогне и при чернодробни, бъбречни и жлъчни заболявания. Леко киселата на вкус вода е добра за хората в високо кръвно налягане и алергии. Комбинацията от свежия въздух, идващ от Витоша и къпането с минерална рударска вода, ще помогне при хронични белодробни проблеми.

Заради киселия си вкус може да е добра и срещу образуването на фосфатни камъни в бъбреците и пикочния мехур.

По състав водата е слабоминерализирана, хипотермална, хидроксикарбонатна, сулфатнонатриева и е най-силно радиоактивна от всички минерални води в Софийската котловина и подножието на Витоша, пише lekuva.net.