Велин Йорданов за втори път спасява кръста в Брезник

Брезничанинът Велин Йорданов спаси Богоявленския кръст от водите на река в град Брезник.

Честването на Богоявление започна сутринта със Златоустова литургия в храм-паметник “Свети Георги Победоносец”, след което във фиалата към църквата бе извършен водосвет. Точно в 12 часа отец Михаил хвърли Богоявленския кръст във водите на реката в района на детската площадка до улица “Д-р Йордан Стефанов” в Брезник. Петима души се хвърлиха в реката, за да спасяват разпятието.

Разпятието беше спасено от Велин Йорданов, който сподели радостта с останалите смелчаци в реката. Всички присъстващи бурно го аплодираха, а отец Михаил му връчи хавлия и икона. На всички останали смелчаци също бяха подарени икони от Църковното настоятелство на храм “Свети Георги Победоносец”. До 2 февруари кръстът трябва да е във Велин.

Брезничанинът спасява разпятието от водите на реката в Брезник за втори път. Той работи като монтажник на врати. Участието му в ритуала е свързано със семейството. “Това го правя заради моята съпруга. Баща и се казва Йордан. Днес има имен ден, но за съжаление почина. И заради малкия, който още няма една годинка”, каза Велин пред репортер на Zapadno.com.

Тази година се навършиха 10 години от възстановяване на традицията по хвърляне и спасяване на Богоявленския кръст в Брезник. Традицията е била прекъсната през 60-те години на миналия век и възстановена през 2014 година със съдействието на Община Брезник.

Коментари

коментара