Богоявление в Перник! 23-годишният Иван хвана кръста и призова: Обичайте България!

Днес е големият християнски празник Богоявление/ Йордановден. Всяка година в Пенишко празникът се празнува с освещаване, свещеник хвърля христовия кръст в ледените води, а смелчаци скачат в тях, за да „спасят“ кръста. Този, който успее да го намери и вдигне над главата си, ще е здрав през цялата година. На някои места се играе и така нареченото „мъжко хоро“ във водите на водоема. 
Йордановден се свързва с кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител, при което Христос се потапя три пъти във водите на река Йордан и по този начин се очиства от първородния грях, готов за предстоящата си мисия – да спаси и изкупи греховете на човечеството, разпънат на кръст.

Тази година кръстът на Йордановден отново се хвърли по традиция в езерто в Парка на Перник, а стотици перничани излязоха да проследят ритуала. Няколко смелчаци скочиха във водата, но само един успя да хване светинята.

23 годишният Иван Налбантов извади богоявленския кръст от водите на езерото в градския парк. Ритуалът за ваденето на кръста в Перник, към който и тази година имаше голям интерес бе проведен за четвърти път по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Иван Рилски“ и с подкрепата на Община Перник. Предстоятелят на храма отец Людмил поздрави перничани с празника и пожела на всички здраве и благоденствие, а стотици перничани аплодираха смелчаците.

„И друг път съм участвал, но за първи път вадя кръста“, каза Иван. Той пожела на всички перничани здраве, благополучие и успехи през новата година. „Обичайте България и спазвайте българските обичаи“, призова той. Заедно с него в езерото в парка скочиха още седемнадесет смелчаци.

Зам.-кметът Стефан Кръстев, областният управител Людмил Веселинов и секретарят на община Перник Мартин Жлябинков поздравиха Иван и му подариха икона на закрилника на Перник Свети Иван Рилски.

Снимки: Михаила, Фейсбук

В най-старата черква в Перник – „Свети Георги“ тази година чрез жребий ще бъде поределен щастливеца, който ще занесе кръста у дома. И преди да скочите възмутено, че богоявленския кръст отново се търгува, както беше едно време в черквата „Св. Иван Рилски“, то има голяма разлика между жребий и търг.

Жребият е църковна практика още от апостолско време. По този повод от храм „Свети Георги“ споделят този библейски текст:

Св. апостол Матия бил родом от Витлеем и произлизал от Юдовото племе. След възнесението на Иисус Христос всички апостоли прекарвали в Йерусалим, очаквайки слизането на обещания Св. Дух. Тогава ап. Петър представил на 120 участници в молитвеното събрание двама от Седемдесетте Христови ученици – Йосиф и Варсава, наричан Юст, и Матия, за да допълнят чрез жребий 12-то число на апостолите Христови след отпадането на Юда Искариотски.
„Братя – казал им апостол Петър, – трябваше да се изпълни написаното, що бе предрекъл Дух Свети чрез устата Давидови за Юда, водача на ония, които хванаха Иисуса, защото той бе причислен към нас, бе получил жребия на тая служба. Но със заплатата за своята неправда той придоби нива и като се строполи ничком, пръсна се през средата и всичката му вътрешност се изсипа. И това стана известно на всички жители йерусалимски, тъй че тая нива на техен език бе наречена „Акелдама“, сиреч „кървава нива“. Защото в книгата на Псалмите е писано: „Жилището му да запустее и да няма кой да живее в него“ и „достойнството му друг да вземе“. И тъй, потребно е, щото един от тия мъже, които бяха с нас през всичкото време, докато пребъдваше и общуваше с нас Господ Иисус, начевайки от Йоановото кръщение до деня, когато се възнесе от нас, – да бъде заедно с нас свидетел на възкресението Му.“
„Ти, Господи, Който познаваш сърцата на всички, покажи от тия двама едного, когото Си избрал да приеме жребия на тая служба и на апостолството, от което отпадна Юда, за да отиде на своето място!“ (Деян. 1:15-25).
Хвърлили за тях жребие. Жребието се паднало на Матия и той бил причислен към единадесетте апостоли.