Васил е първото бебе за новата 2024 година в Перник

Общо две момченца и е дено момиченце са проплакали в родилно отделение на пернишката болница в първия ден на новата 2024 година. 

Първото бебе за новата година се е родило на 1-ви януари към 8:15ч. със секцио. Той е момченце и се казва Васил. Секциото се е наложило по спешност заради  отлепването на плацентата на майката, разясни началникът на родилното отделение доктор Ивайло Лазов. И майката, и бебето са добре.

Това е първото бебе на 26-годишната майка Миранда, с която се срещна екип на Канал Струма. Семейството е от град Радомир. Майката пожела на детето си да е здрав и много щастлив и винаги да бъде покрай семейството си. А на екипа на болницата благодари за положените грижи.

След Васко, още две бебета са проплакали в първия ден на 2024 година в Перник – момченце и момиченце.
Доктор Лазов съобщи, че броят на ражданият намалява с всяка година. За разлика от минали години, сме с 15-20 разжания назад – каза Лазов.

Според Лазов най-лесно е да създадеш един човек, но по-труно е да го направиш човек. Всичко е свързано с пари и инвестиции в този човек, с възпитание. Хората се ограничават финансово до едно-две деца, които да отгледат, да изучат и да направят хора с възможносттие, които имат. И оттам идва и демографската криза, разсъждава гинекологът.

Радостното е, че в отминалата година се направи ремонт на гинекологията в Перник и това ще донесе още по-добри условия, както за пациентите, така и за лекуващите. Отделението има необходимата апаратура, но и спешна нужда от нов персонал. Отделението е закъсало сериозно за акушерки, старите вече са в пенсионна възраст.

„Лекарите сме трима, горе долу на една възраст, така, че ние ще си отидем по едно и също време. Младите идват – 5-6 души, обучават се, взимат си практиката и напускат. И си оставаме пак последните мохикани. Дано да сме живи и здрави, за да може да го има отделението“, коментира с тъга доктор Лазов.

Лазов е категоричен, че условията за раждане и битовите условия в пернишката болница са много по-добри от тези в София. „В София за такива условия, които предлагаме ние на пациентите си, плащат за ВИП стая по 50-60лв. Тук не плащат нищо, има ги тези условия. В стая са по две жени, със собствен санитарен възел, с телевизор, с всички ,условия“ – казва шефът на отделението.

Отделно винаги има дежурен лекар на разположение, който при първото позвъняване до 15 минути е на място.

„Родилките си мислят, че като родят в София там ще ги посрещнат с баница и сол, което не се получава. Родилките от Перник, които са родили в София първите си деца, при вторите идват да родят тук“, казва още Лазов.

В момента доктор Лазов консултира две майко от Перник, които очакват близнаци.