Богоявление: В Перник теглят жребий за кръста, в Радомир играят „мъжко хоро“, в Брезник ще има изненади

Пернишките градове и села са в подготовка за големия християнски празник Благовещение/ Йордановден.

ПЕРНИК

Община Перник, църковното настоятелство към храм „Св. Иван Рилски“ и Дворецът на културата организират литийно шествие и ритуално вадене на кръста на Йордановден. За четвърта поредна година на Богоявление кръстът в Перник ще се вади от водата, както се прави в цялата страна.
Шествието ще започне в 11:00 ч. на 06.01.2024 г. (събота) – Богоявление, от храм „Св. Иван Рилски“ до езерото в градския парк, където кръстът ще бъде изваден ритуално.
Желаещите да участват в ритуала могат да се записват в храма или на телефон 0898 73 17 59 – отец Людмил.

В най-старата църква в град Перник – „Св. Георги“, вероятно поради липса на водоем наблизо,  кръстът ще се проиграе на жребий.

„Тази година КРЪСТА ще се извади чрез теглене на жребий!
На присъстващите ще се даде номер, който след ВЕЛИКИЯ ВОДОСВЕТ ще бъде изтеглен от свещеника.
Така всеки ще има равен шанс и възможност да извади кръста !
*Записват се имена за здраве, които се четат по време на ВЕЛИКИЯ ВОДОСВЕТ,, в свещарницата при храма! – обявиха от храма.

РАДОМИР

Тази година в община Радомир ще отбележат Йордановден на яз.Върбица – на 6-ти януари от 11:00ч. Язовирът се намира в ляво от пътя за Червена могила.

По традиция на Йордановден в Радомир ще бъде отслужен водосвет за здраве и ритуално ще бъде „спасен“ кръстът. Тази година, за да се даде възможност за повече участници, ритуалът ще се проведе във водите на яз.Върбица.
Преди това ще бъде изиграно мъжко хоро под музикален съпровод. Организаторите приканват всеки, който иска да участва в ритуала, да бъде облечен с дрехи с фолклорни мотиви или народна носия/.

БРЕЗНИК

На 6 януари в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник от 9:30 часа ще бъде отслужена Златоустова света литургия по случай Богоявление.

След службата във фиалата зад църквата ще бъде извършен Богоявленски водосвет. От 12 часа отец Михаил ще хвърли в реката в района на детската площадка до улица “Д-р Йордан Стефанов” Богоявленския кръст. Разпятието ще трябва да бъде спасено от водите на реката от най-смелите. За осмелилите се да се хвърлят в реката ще има изненади, тъй като тази година се навършват 10 години от възстановяване на традицията в Брезник. Желателно е участниците да се кажат предварително на свещеника или свещопродавачката в храма, поясни отец Михаил пред сайта zapadno.com.

ТРЪН

В град Трън ще бъде хвърлен Богоявленския кръст във водите на река Ерма по традиция.
Преди хвърлянето на разпятието няма да се отслужва литургия в храм “Свети Николай”, тъй като църквата все още не е осветена след извършения вътрешен ремонт.
Кръстът ще бъде хвърлен около 11 часа от моста на улица “Гочо Гопин” в района на къща “На кьоше”, където отец Николай ще прочете молитва.

БАТАНОВЦИ

В град Батановци също ще спазят традицията в  храм,,Свето Успение Богородично“ Празникът ще започне в 10:00ч. на 6-ти януари.
Ще бъде отслужен водосвет за здраве и хвърляне на кръста в река Струма!
Тази година ритуала ще се проведе на моста в квартал,,Делниче „откъдето ще бъде изваден кръста! Под съпровода на гайди, ще бъде изиграно мъжко хоро! Ритуала ще бъде воден от отец Иван!

СЕЛО КЛАДНИЦА

Йордановден ще се проведе за поредна година и в село Кладница , на река Матница . По модела на калоферското хоро, яки ръгбисти от Кладница поддеха и по пернишко традицията да се играе в ледените води навръх Богоявление. И този път те се събират в 8:30 на центъра на селото и тръгват към реката. Отецът, който ще проведе ритуала ще дойде към 10:30 часа .

Коментари

коментара