Доброволката Цветанка Кирякова участвала в три спасителни акции за изгубени хора в Перник наградена за граждански принос от МВР

Цветанка Кирякова с номинация за граждански принос в тазгодишното издание „Полицай на годината“ . Кирякова е отличена за оказано изключително съдействие при издирването на трима жители от Пернишка област

Церемонията „Полицай на годината“ се организира от ГДНП в партньорство с фондация “Доверие и закрила“ По традиция на нея се награждават служители и колективи, постигнали високи резултати и чиято работа е станала видима за обществото.

В тазгодишното издание бяха наградени 4 колектива и са връчени 5 индивидуални награди, както и 3 награди за граждански принос. Едната от тях отиде при Цветанка Кирякова – доброволец, участвала в три спасителни акции на хора заедно със служители от ОДМВР – Перник. Изключително активни действия от нейна страна при издирването на изчезнал мъж от пернишкото с. Люлин, брезнищкото Брезнишки извор и жена от трънското Милославци. Всички отличени получиха специална грамота и предметна награда, осигурени от МВР и фондацията, а на носителите на приза „Полицай на годината“ – индивидуално и колективно – купа. Носителят на приза получи Златна карта от СБА и награда от ИПА-секция България. 

По време на церемонията ГД „Национална полиция“ организира и благотворителна изложба на детски рисунки, изработени от възпитаници на Детското полицейско управление. Събраните средства ще бъдат предоставени на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

На церемонията присъстваха професионалното и политическото ръководство на МВР, директори на главни и областни дирекции в министерството и заместник-главният прокурор Мария Павлова. Старши комисар Милчо Милчов – директор на ОДМВР – Перник специално поздрави г-жа Кирякова за получената награда и й пожела партньорство й с МВР да продължи и занапред.

 „За мен е чест като министър на вътрешните работи да споделя днешния празник с всички Вас и да ви благодаря за всеотдайния труд и за ежедневните усилия, които полагате в името на българските граждани.  Благодаря Ви за избора да работите в системата на МВР, да защитавате върховенството на закона и въпреки трудностите, които срещате по пътя си, да продължавате да изпълнявате своята мисия“.

С тези думи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се обърна към наградените служители в церемонията „Полицай на годината“. Той лично връчи наградата на тазгодишния носител на приза главен инспектор Марио Георгиев, началник на сектор ,,Противодействие на криминалната престъпност” в отдел ,,Криминална полиция” при ОДМВР – Сливен.

Министър Стоянов подчерта, че днешните отличия за полицаите са както логичен завършек на една динамична година, оценка за техния труд и този на колегите им, така и увереност, че министерството ще продължи успешното да изпълнява отговорностите си в името на сигурността на хората. Вътрешният министър използва възможността отново да изрази своята благодарност за 30-годишното партньорство с фондация „Доверие и закрила“ и да напомни за нейния създател Христо Друмев. 

„Това са отличия за смелост, находчивост, отговорност, чест и достойнство – все качества и ценности, които са част от нашия професионален път и от мотивацията ни като полицейски служители“, посочи в обръщението си към наградените главният секретар на МВР гл.комисар Живко Коцев. Той припомни, че професионалните резултати са плод на колективни усилия, които изискват отлична координация и добро взаимодействие. В този смисъл гл. комисар Коцев коментира, че наградите „Полицай на годината“ са оценка за партньорство и работа в екип.  

Никога взаимодействието, комуникацията  и доверието между МВР и прокуратурата не са били на толкова високо ниво. Нека това да бъде стандарт за работата ни в бъдеще – дължим го на обществото“, заяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Той удостои министър Калин Стоянов с почетен знак на Прокуратурата на Р България за добро сътрудничество, оперативност и постигнати високи резултати при опазване на обществения ред и борбата с престъпността. И.ф. главният прокурор  посочи, че наградата освен лична е и оценка за работата и отдадеността на всеки един служител на МВР. По думите му резултатите са налице, България  е сигурна държава. От името на прокуратурата бяха наградени двама служители на МВР- главен инспектор Михаил Наумов, началник на сектор „Престъпления против личността“ към Отдел „Криминална полиция“ при ГДНП и главен инспектор Стоян Крумов, главен разследващ полицай, началник на сектор  „Разследване на криминални престъпления“ в отдел „Разследване“ при СДВР.

Поздрав към служителите отправи и вицепризедентът на Р България Илияна Йотова. По думите й наградите са израз на уважението към професионализма на полицаите. „Малко е да се каже, че останалите институции и обществото сме в дълг към труда ви. Благодаря на всички вас за положените усилия в контекста на приемането ни в Шенген. Зад това стоят много труд и отговорност и българското общество трябва да го знае“. 

А ето и пълния списък на наградените:

XXX издание на церемония „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА“ 2023 

  1. Индивидуални носители на наградата 

Индивидуален носител на приза 

Главен инспектор МАРИО КЛИМЕНТОВ ГЕОРГИЕВ – началник на сектор ,,Противодействие на криминалната престъпност” в отдел ,,Криминална полиция” при ОДМВР-Сливен. Награден е за доказан през годината висок професионализъм и съществен принос, довели до успешното разкриване и неутрализиране на организирана престъпна група за производство на наркотични вещества.

Марио Георгиев е отличен за действията си, благодарение на които на територията на ОДМВР – Сливен бе разкрита най-голямата база за производство и обработка на канабис. Целият комплекс бе с площ около 5 декара. В него са разположени няколко постройки. В специално подземие, с бетонни стени и облицовка, бяха обособени 10  отделни помещения за отглеждане на канабис, където бяха намерени над 2 000 растения.

Първо място

Инспектор ВАСИЛ МИЛЕНОВ МАРИНОВ – разузнавач I степен в сектор „Оперативно противодействие на контрабандата“ от отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница“ към дирекция „Противодействие на престъпността през държавната граница“ при Главна дирекция „Гранична полиция“. Награден е за доказани професионални умения, рутина, адекватен анализ и постигнати резултати в борбата с престъпността срещу контрабандата, държането и разпространението на акцизни стоки без бандерол. 

Инспектор Васил Маринов е отличен за действията си, благодарение, на които при операция в средата на март в три товарни автомобила бяха открити 390 мастербокса със 195 000 кутии цигари без акцизен бандерол. При последвали действия на няколко адреса в София са намерени  части от машина за обработване и нарязване на тютюн и тютюневи изделия, множество заготовки и мостри на тютюневи изделия, нарязан тютюн, документи. 

Второ място

Инспектор НЕВЕН ДЕЛЧЕВ РАДЕВ – разузнавач IV степен в сектор „Престъпления, свързани с грабежи“ към отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Пловдив. Награден е за проявен висок професионализъм, отлични познания и значителни резултати в борбата с криминалната престъпност, довели до редица успешни реализации по различни линии на работа, част от тях  с изключителна трудност за анализ и доказване. 

„Специалитет“ на инспектор Невен Радев са измами с превозни средства, внос от чужбина. Въпреки заплетените казуси, той задълбочено и целенасочено събира необходимите доказателства за извършителите на тези престъпления. През годината той разкрива и схема за противозаконно отнемане на МПС на територията на Пловдив и страната. В хода на работата той успява да стигне до единия от участниците, както и до „отговорника“ по изготвянето на документите за регистрация на автомобилите. Така, в края на месец август, при специализирана полицейска операция  на територията на градовете Пловдив, София и Враца са задържани общо петима ангажирани в престъпната схема. На четирима от тях са повдигнати обвинения.

Трето място 

Старши инспектор ВЕНЦИСЛАВ ИВАНОВ ВАНГЕЛОВ – началник на група „Криминална полиция“ към РУ-Сандански при ОДМВР-Благоевград. Отличил се с висок професионализъм при реализирането на важни служебни задачи, свързани с провеждането на целенасочени оперативно-издирвателни, оперативно-технически и агентурно-оперативни мероприятия по разобличаването, документирането и доказването на престъпната дейност на лица, извършващи тежки криминални престъпления. 

Старши инспектор Венцислав Вангелов е отличен за работата си по време на заложническата криза в  благоевградското село Вълково. Той е сред първите, отзовали се на сигнала,  създава организация на място и получава информация за заложниците и обстановката. В подходящ момент успява да влезе при въоръжения нападател и да започне разговор с него. С адекватната си намеса полицаят допринася за възможно най-благоприятния изход от ситуацията. 

Поощрителна награда 

Младши експерт ТОДОР ГЕОРГИЕВ КИМОВ – младши полицейски инспектор в група „Охранителна полиция“ към РУ-Петрич при ОДМВР-Благоевград. Награден е за предприемане на бързи и адекватни решения по време на пожар, довели до спасяване на човешки животи.

Младши полицейският инспектор Тодор Кимов е отличен за действията си от началото на месец март. Докато е на работа в приемната на село Коларово вижда, че от общинска жилищна сграда, където са настанени социално слаби семейства, излиза пушек. Незабавно подава сигнал на телефон 112 и се насочва към зданието, което само за минути е обхванато от пламъци. Заедно с учителя по физическо възпитание Владимир Кючюков успяват да изведат на безопасно разстояние 9 души, с което спасяват живота им.