Пернишките крадци са №1 у нас

Пернишките крадци са №1 у нас в момента по брой извършени престъпления и мащаб на плячката. Бандите от миньорския град официално са успели да детронират емблематичните си конкуренти от столичния кв. „Люлин“, които години наред държаха топкласацията в този престъпен бизнес.

Това казаха криминалисти от сектор „Кражби“ в Главна дирекция „Национална полиция“ пред „Телеграф“.

„Перничани разполагат с най-новата техника както за влизане с взлом, така и за автокражби. По наша информация се подготвят за удари в празничните дни, когато повечето хора не са в домовете си. Затова искаме да заострим вниманието на обществото“, обявиха криминалистите.

Най-елитните групи от Перник са 7.

Половината индиректно са подчинени на бандит с прякор Пуйката, който е арестуван няколко пъти през годините. В групите влизат по 3-4 души, като всеки си има своя специалност и умения. Често обаче за точно определен удар минават от едно ОПГ в друго и взимат процент от печалбата. „Те никога не действат на сляпо. Винаги е по предварителна информация, че в дадена къща има голяма сума пари. Последният случай е от преди две седмици. Семейство беше продало имот за 200 000 евро в София и бързо се похвалили. Явно техни недоброжелатели разтръбили новината и след 3 дни от парите нямаше и следа“, разказаха разследващи. По думите им възрастните хора крили пачките в дома си, което било изключително погрешно. Все още няма задържани по този случай.

Освен чрез познати крадците добивали доста информация и от социалните мрежи. Те следили профилите на заможни и известни хора и дебнели кога ще се похвалят от някоя екзотична дестинация. По същата схема преди няколко години обраха бижута и кеш за над 400 000 лв. от дома на плеймейтката Моника Валериева. Още няколко нейни колежки изгорели с огромни суми, но тъй като не можели да докажат произхода им, не подали сигнал официално в МВР.

Украса

Друг показател за опитните крадци била коледната украса в набелязаните домове. „Ако до вчера всички лампички и всякакви играчки са светели, а днес всичко е тъмно, е знак за тях, че могат да действат. Въпреки че почти всички имоти са със СОТ, те разполагат с тапа и влизат“, обясниха разследващи. Затова апелираха винаги когато заминаваме, ако можем, да осигурим видеонаблюдение и да говорим с някой член от семейството, който да наглежда имота.

Да изчезнеш за 10 минути

На опитните крадци са нужни средно около 10 минути да оберат жилище. Особено ако става въпрос за къща, в която няма никой, може и малко повече, тъй като търсят сейф или друго скривалище за бижута и пари, смятат полицаи. Десетки видеозаписи от охранителни камери разкриват как апашите тършуват, докато стигнат до целта.

МВР: Не се хвалете, ако сте продали имот или сте получили наследство

МВР традиционно всяка година преди коледните и новогодишните празници излиза със съвети към гражданите. Ако до миналата година беше хората да не се хвалят със снимки в социалните мрежи за воаяжи в екзотични дестинации, то сега фокусът е изместен. „Ако сте продали наскоро имот или сте получили наследство, не споделяйте публично. Престъпниците успяват да получат информация по всякакви канали и се превръщате в мишена“, казват полицаи. Същото важи и за покупка на скъпи вещи като часовници и скъпоценни камъни, които са обичаен подарък за Коледа и се пазят в домовете на хората. Друг съвет на МВР е в жилищата да не се държат големи суми и ценности, особено когато собствениците са на почивка.

Рецидивисти и наркомани разбиват апартаменти

Рецидивисти, лежали по затворите, и наркозависими най-често са хващани след обири на апартаменти в жилищни блокове. „Това са хора, които се ориентират по външните белези на дома – климатик, луксозна врата. С кози крак и щанга разбиват и влизат. Крадат пари и малка техника, която да не им тежи при бягството“, коментираха разследващи. По думите им в навечерието на Рождество хората трябва да са по-бдителни кой влиза и излиза във входа и ако имат съмнения, че някой може да е крадец, да алармират на тел. 112.

Коментари

коментара