Болница „Рахила Ангелова“ в Перник дала всичките си пари от НЗОК за заплати

От приходите, които областните болници получават, 80 % са от здравната каса, като от тях разходите за заплати са средно 77 %.  Данните показват, че болницата в Перник – „Рахила Ангелова“, е дала за заплати всички приходи, които е получила от НЗОК.

Това каза д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ „Иван Селимински“ в Сливен и председател на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, по време на форум, посветен на финансирането в здравеопазването. Форумът е организиран от гражданската инициатива „Здравен барометър“.

Време е да се помисли дали част от областните болници ще бъдат защитени, када още Петров, предаде БТА.

Областните болници са създадени през 2000 г. като акционерни дружества с 51 % участие на държавата и 49 % – на общините, като идеята беше да се помага на тези лечебни заведения както от страна на държавата, така и от страна на общините, каза още той. По думите му през годините се оказва, че шест болници, от създаването си досега, не са получили нищо от общините, а всичките им средства за капиталови разходи са получавани от Министерството на здравеопазването.

Снимка: БТА

Д-р Петров направи сравнителен анализ между броя на леглата и приходите в 24 областни болници, няколко университетски и няколко частни болници. За 2022 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е сключила договори с областните болници за 8735 легла, от които са получили приходи от НЗОК в размер на 519 025 413 лв. Приходите на осем университетски болници са съпоставими с приходите на 24-те областни болници, посочи още д-р Петров. По думите му 10 големи частни болници, които имат два пъти по-малко легла отколкото в 24-те областни болници, получават същите средства от НЗОК – близо 520 млн. лв., каза още той. Това показва, че те работят много ефективно, с по-малко персонал, по най-скъпите клинични пътеки, може би и с доплащане за услугите, които предоставят, допълни д-р Петров.

Идеята на областните болници е да предоставят максимално широк кръг медицински дейности и затова към тях се насочват пациенти от общинските болници или от болници с по-ниско ниво на компетентност, добави д-р Петров. През областните болници през миналата година са преминали близо 349 хиляди пациенти.

През 2022 г. Народното събрание гласува два законопроекта за промени в Закона за лечебните заведения и в Закона за здравното осигуряване, с които се предвиждат 60 млн.лв. допълнително за областните болници, както и допълнителни средства за болници, които се намират в труднодостъпни райони, припомни д-р Петров. Все още не е ясно как ще се разпределят тези 60 млн. лв., каза още д-р Петров и изрази надежда да има увеличение на цените на клиничните пътеки през тази година.

Коментари

коментара