Перник вече има автомат за приемане на пластмасови бутилки и кенове

Перник е сред петте нови града, в страна, в скоито можете да изхвъляте ненуошните бутилки и кенове. Веригата магазини „Лидл“ постави подобна машина в най-новия си магазин в Перник на ритейла на разклона за кв. Калкас –  на ул. „Захари Зограф“ N159.

Освен Перник новите градове в проекта на веригата са Ботевград, Карлово, Шумен и Стара Загора. Увеличава се и броят на магазините, оборудвани с автомати в София – с нови четири, и във Варна – с още един. В 18 от магазините машините вече работят, а останалите две ще бъдат поставени в новостроящи се магазини на веригата в София, които предстои да бъдат открити в началото на следващата година.

„Само за осем месеца в 10 наши магазина събрахме над 11 милиона опаковки и предадохме 150 тона материал за рециклиране и суровина за бутилиращата индустрия в България и влагане в нови бутилки. Вярваме, че зад този потребителски интерес стои личната мотивация на потребителите за по-чиста природа и готовността за намиране на трайно и устойчиво решение на проблема с пластмасовите отпадъци. Окуражени сме от това отношение на хората. Опитът от тези пилотни проекти е безценен по общия ни път с всички заинтересовани страни, включително с Министерство на околната среда и водите, към въвеждане на национална депозитна система по приемлив начин за всички участници в този процес“, заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

От бутилка в бутилка

Вече са в продажба и първите бутилки, изработени с 30% рециклиран материал, добит от бутилките, върнати в магазините на веригата. Продуктът е изворна вода 1.5l под собствената марка Saguaro. Taka Lidl реализира на практика модела „от бутилка в бутилка“. Той гарантира връщането на ценния материал обратно в хранителната промишленост и конкретно в бутилиращата индустрия, каквато е целта на всички заинтересовани страни за бъдещата депозитна система. В следващите месеци ще бъдат пуснати в продажба и други продукти в бутилки с 30% рециклирано съдържание.

За по-добро бъдеще

Едновременно с разширяване на пилотния си проект Лидл България стартира и партньорство с фондация „Капачки за бъдеще“. Към момента във всичките 18 магазина с автомати за обратно приемане на бутилки и кенове са поставени специални контейнери за капачки, брандирани с логото на инициативата.

Коментари

коментара