Пернишката актриса Евелин Костова на протест пред Министерството: Трета година в Перник театър няма

„Аз съм от Перник и трета поредна година там театър няма. Нямаме щатна трупа. Градът има нужда от театър, независимо че е само на 30 км от столицата. Представете си със същия аргумент да затворят училищата в Перник“, сподели нашумялата наскоро звезда Евелин Костова пред репортер на „България Днес“.

Коментаърт на пернишката актриса е по повод протеста на културните дейци в София.

Актьори, музиканти, танцови състави и други културни дейци се събраха от цяла България, за да се борят за каузата за по-справедливо заплащане. „Настояваме средната стартова заплата да започва от 2000 лева“, добави към исканията си Мутафчиев. Артистът от Карлово беше подкрепен от множество известни личности. На протеста бяха забелязани Калин Врачански, Диана Любенова, Неда Спасова и други знаменитости. Присъства и Алена Вергова, която се яви и от името на баща си – легендарния Юлиан Вергов.

ZaPernik.com разбра , че още една пернишка актриса – Луиза Григорова също застава зад исканията на колегите си. Тя обаче не присъства на протеста, тъй като има постановка в Ямбол . Въпреки това Луиза подкрепи протеста члез видоеообръщение в колата по време на път.

„Едно общество се отъждествява с културата си. Това, което остава след нас е културното ни наследство. Нека не лишаваме България от КУЛТУРА!“ – призова Григорова.

Недоволните културни дейци оискаха среща с премиера Денков, но него го нямаше.

„Ако не се увеличи бюджетът, културата ще мре! Хубава култура се прави с пари!“

Така заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев пред Министерския съвет. Актьорът е водач на протеста „Народ без култура е народ без бъдеще“, обявен от синдикати и културни организации към Министерството на културата, с цел да се увеличи цялостния бюджет за културни дейности. Главата на шествието заяви, че парите за изкуствата трябва да се увеличат с 250 млн. лв. отгоре над обещаните 300 млн. от министъра на културата.

„Увеличават се разходите. Инфлацията повлия много, COVID повлия много. Имаше и отдръпване от публиката, повишиха се разходите за енергия и за материали, с които правим нашия декор – дърво, метал. Да не забравяме и за хонорарите на колегите“, обясни пред „България Днес“ Мутафчиев защо бюджетът не е достатъчен в сценичните изкуства.

Според лидера на протеста културата остава неглижирана. „Не водят децата на театър и не само на театър, на каквото и да е изкуство“, допълни той.

Актрисата София Бобчева също смята, че липсата на култура във възпитанието е основната причина за състоянието в България. „Това е абсолютно недопустимо. Чърчил, когато е водил военни действия, са искали да вземат от бюджета, а той е отговорил: „За какво да водя една война, ако не запазя културата?“, разказа поучителна история театралната звезда и добави: „За нищо не достига бюджетът. Това са 0,4% от БВП. Абсурдно е“.

„Виждаме, че този процент, който се отделя за културата в България, не може да удовлетвори никой, работещ в тази сфера. Не само като трудово възнаграждение, но като необходимост да се създаде едно произведение на изкуството“, каза актьорът Дарин Ангелов и разказа лична история, с която е усетил недостига на средства: „Съвсем скоро имах представление в Пирдоп, където залата не беше отоплена. Публиката искаше да се наслади на изкуството, но мръзнеше! Нямало е как да се заплати отоплението в залата. Това е един много малък детайл от цялата картинка, която спира публиката да отделя време за културата“.

Протестът първоначално започна пред Министерството на културата, след което направи шествие до Министерския съвет. Протестиращите призоваха да се яви министър-председателят Николай Денков, но нито той, нито друг представител на изпълнителната власт не излезе от сградата.

Коментари

коментара