Премиерът Николай Денков е в Перник

Министър-председателят на Република България акад. Николай Денков бе на посещение днес във фондация „П.У.Л.С.“ в град Перник.

По време на визитата си Денков успя да се запознаете с дейността на Кризисния център за пострадали от насилие, предоставяните услуги за подкрепа на хора, пострадали от насилие, след което се срещна с екипа от психолози, социални работници и адвокати на фондацията, които споделиха добрите практики, успехите и предизвикателствата пред предоставянето на подкрепа на хора, пострадали от насилие.

В срещата участие взеха и областният управител на Област Перник Людмил Веселинов и зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев.

Фондация „П.У.Л.С.“ повече от 20 години предоставя единствените специализирани програми и услуги за подкрепа на хора, пострадали от насилие и работа с извършители на насилие на територията на област Перник. Ежегодно над 350-400 човека получават психологическа, социална, юридическа и друга подкрепа от специалистите на организацията, а над 50 получават временна закрила в кризисния център на организацията.

Посещението на премиера е част от кампанията по отбелязване на 16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пола. Фондация „П.У.Л.С.” организира серия от инициативи – обучения, кръгла маси, обществени дискусии и други.

16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пола, е международна кампания, подета от гражданското общество, която се провежда всяка година. Тази кампания започва на 25 ноември, Международния ден за премахване на насилието над жени, и приключва на 10 декември — Ден на правата на човека. Насилието срещу жените е най-широко разпространеното нарушение на правата на човека в световен мащаб.

В подкрепа на тази инициатива на гражданското общество, под ръководството на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, кампанията UNiTE за прекратяване на насилието срещу жените призовава за глобални действия за повишаване на осведомеността, насърчаване на усилията за застъпничество и споделяне на знания и иновации. Стартирала през 2008 г., UNiTE е многогодишна застъпническа инициатива, насочена към предотвратяване и премахване на насилието срещу жените и момичетата по целия свят. Чрез нея се отправят призиви към правителствата, гражданското общество, женските организации, младите хора, частния сектор, медиите и цялата система на ООН да обединят усилията си за справяне с насилието срещу жени и момичета.

През 2023 г. темата на кампанията UNiTE е „Инвестиране за предотвратяване на насилието срещу жени и момичета“ и ще се съсредоточи върху значението на финансирането на различни стратегии за превенция с цел предотвратяване на насилието. Тазгодишната тема на кампанията е съобразена и с приоритетната тема на Комисията за положението на жените.

Коментари

коментара