Акция ЗИМА в Перник: Не смейте да отнемате предимство на пешеходци – ще ви излезе солено

Кадър: БНТ1

От 25 ноември стартира втората кампания на Акция „Зима“:

Втората кампания на акция „Зима“ стартира от 25 ноември и продължава до 4 декември 2023 г. и е с наименование „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Контролната дейност на „Пътна полиция“ ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение. Специално внимание ще се обръща на тези, които най-често и в населени, и в извън населени места се движат неправилно в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци).

Ще се взима отношение спрямо пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП, и които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Предвиден е и активен контрол за даване от водачите на ППС предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.

При констатиране на нарушения ще се взима отношение на място.

Санкциите са:

От 20 до 50 лв. за неправилно пресичане на пътното платно.
100 лв. и 10 к.точки – при отнемане предимство на пешеходец на пешеходна пътека.
50 лв. – при неизползване на обезопасителни системи – колани, каски и системи за обезопасяване

Съвети за безопасно пътуване през зимата

1. Сменете всички течности със зимни. Особено важно е да замените водата с антифриз.
2. Проверете техническата изправност на спирачките, средствата за сигнализация и светлинните източници.
3. Не потегляйте на път, ако отоплителната инсталация и миещото устройство за стъкла са повредени. Подменете перата на чистачките.
4. Поддържайте номерата, стъклата и огледалата за обратно виждане чисти.
5. Проверете състоянието на гумите. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.
6. В три- и четириколесните МПС задължително трябва има обезопасителен триъгълник; аптечка; пожарогасител и светлоотразителна жилетка. При необходимост подновете съдържанието на аптечката.
7. Движете се внимателно при намалена видимост, в сумрак или в тъмната част на денонощието, не заслепявайте насрещно движещите се.
8. Ако не сте шофирали през зимата, информирайте се за спецификата на управление при аквапланинг, поледица, снеговалеж и влошени метеорологични условия.
9. В началото на зимата поставете в багажника буксирно въже, вериги за сняг и лопата. Проверете състоянието на резервната гума.
10. При нужда или ако сте в рискова ситуация, позвънете на телефон 112.

През първия етап на акция в Пернишка област са проверени 761 моторни превозни средства и около 1000 човека. Регистрирани са 16 ПТП с 4 пострадали. Проверени са светлините на 115 новорегистирани моторни превозни средства.

Коментари

коментара