Третокласници събраха в Перник духовници, управници и родители на голям концерт в чест на Християнското семейство

Тържествен концерт по случай Празника Въведение Богородично и Деня на християнското семейство, се проведе в Перник. В навечерието на големия християнски празник, който отбелязваме на 21 ноември учениците от третите класове на ОУ „Св. Иван Рилски“ и отец Людмил Йорданов – предстоятел на централния пернишки храм, носещ името на покровителя на града ни организираха честването в Тържествената зала на Минната дирекция.

Гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Птолемаида от Александрийската патриаршия Емануил, игуменът на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“ Архимандрит Никанор и духовници от Пернишко, зам.-кметовете на община Перник инж. Мирослав Стоицев и Стефан Кръстев и директорът на училището Цветана Пиралкова.

По повод събитието, което е част от програмата на Софийската света митрополия за Въведение Богородично учениците бяха подредили изложба на техни рисунки, част от тях бяха подготвили обредни хлябове, стихове и песни, с които изненадаха присъстващите духовници и родители.
Децата пък получиха подарък от духовниците – Евангелие.

В края на тържеството към изпълнената зала се обърна Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Той поздрави присъстващите с предстоящия празник Въведение Богородично и добави, че трябва да възпитаваме децата си, подражавайки на семейството на Божията Майка. Той призова всички да се трудят за заздравяването на християнското семейство, родителите да се стараят да възпитават така, че децата да бъдат истински християни в XXI век. Владиката благодари на организаторите, на всички участници в концерта и на присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и като пожела благодатен празник Въведение Богородично.

„Гордост и чест е, че Епископ Поликарп е наш чест гост, защото Перник град със славна история и минало, град за който имам данни, че Св. Иван Рилски е преминавал и със сигурност пътя на мощите му е преминал през Перник“, каза зам.-кметът Стефан Кръстев. Той се обърна и към директорът на училището Цветана Пиралкова и заяви, че мисията на колектива по създаване на едно здраво общество е апостолска.

„Няма как едно дете възпитано в добро и в християнски добродетели да не бъде добър човек. Благодаря ви, че ни оказахте честта да бъдем заедно със сплотеното семейство на ОУ „Св. Иван Рилски“, каза още Стефан Кръстев.

Директорът на ОУ „Св. Иван Рилски“ също благодари на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп за това, че не спира да помага за духовното развитие на най-малките перничани. “Днешното събитие даде възможност да можем да говорим за семейството като основна изконна институция и да творим заедно със 150 деца и техните родители“, каза още Цветана Пиралкова.

Коментари

коментара