НОВИ детски книжки за децата в библиотеката на Перник

Библиотеката в Перник закупи нови детски книжки, които представя в детските градини

Регионалната библиотека „Св. Минков“-Перник закупи нови книги, специално за малките си читатели. През последния месец библиотекарите направиха изнесени есенни читални в няколко детски градини. Новите постъпления в библиотеката – детските книжки на писателя Ерик-Еманюел Шмит, са заявка от интереса на малчуганите в детските градини към „Котачето, което се страхуваше от всичко“, която библиотекарите четоха.

Поредицата “ Приказки за кукумявката“, издание на издателство „Леге Артис“ и с чудните илюстрации на Барбара Брюн, продължава с още три заглавия, които ще срещнат любопитните погледи на децата със слончето Саксо, зайчетата Лили и Данило, мечето Гастон
и техните приключения.

Шмит поставя етични въпроси, като ги облича в приказни сюжети, напомняйки на читателя колко е важно за малко да влезеш в сърцето на другия, да разбереш защо се гневят или страдат хората и какво причиняваш, когато мислиш за себе си като за единствения важен жител в гората на Привидностите.

Виждаш колко опасен може да бъде Островът на свободата и че в битките няма малки и големи, а само наранени. Разбираш защо не може без правила и защо личната свобода трябва да уважава тази на другите, за да има щастие в Синята гора. Претворил философията на Русо и Сенека в чудесни приказки, със стилистичните похвати на фантазното, асоциативните истории са четиво и за деца, и за възрастни.

Едно напомняне, че добрините са възможни. Какво е щастието и кое е най-щастливото същество! Достатъчно е да послушаш мъдростите на Дядо мечо Феликс, за да си припомниш кой е най-скъпият диамант, който притежаваме и как да се грижим за него.
Извън поредицата за кукумявката и издателство “ Лист“ също предлага една преводна детска книга на Шмит, една римувана история и художествен експеримент на автора по партитурата на Сен-Санс “ Карнавалът на животните“.

Новите книжки на Шмит ще бъдат четени пред детски аудитории в училища и градини.

Коментари

коментара