Свекърът на убитата Евгения – Пламен Валдимиров от Перник НА СВОБОДА, след като получи ДОЖИВОТНА присъда

Софийският апелативен съд пусна под парична гаранция свекъра на жестоко убитата Евгения – Пламен Владимиров двайсетина дни след като той беше осъден от СГС на доживотен затвор като съучастник на сина си – Орлин, в жестокото убийство.

В четвъртък съдиите от Софийския апелативен съд Китипова, Любомиров и Веселин Пенгезов са отменили определението, с което Софийският градски съд е разпоредил задържане под стража на Пламен Владимиров, подсъдим за съучастие в убийството на снаха си Евгения, съобщи БНТ.

Според магистратите мярката за неотклонение на Владимиров следва да бъде парична гаранция в размер на 5000 лв., каквато бе преди задържането му под стража. Съдът посочва, че лицето е имало изрядно процесуално поведение, не е препятствало по никакъв начин провеждането на делото и е спазвало всички изисквания към него.

Взето е предвид и тежкото здравословно състояние на подсъдимия, както и факта, че той има постоянен адрес и чисто съдебно минало.

От момента на определяне на по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража“ на 22.03.2022г. той не е имал поведение, водещо до извод за възможно отклонение от мярката, респективно укриване, напротив, във всички досегашни производства по повод мярката за неотклонение по отношение на него е било приемано безпротиворечиво, че поради наличието на постоянен адрес, уседналост, семейна ангажираност и чисто съдебно минало, липсва каквато и да било опасност да се укрие.

Допълнителен аргумент в тази насока е влошеното му здравословно състояние още от 2015 г., сочат магистратите.

Определението на Софийският апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Мотивите на първоинстанционния Софийски градски съд за присъдата „доживотен затвор“ за баща и син Владимирови все още не са публикувани.

След края на делото на 20 октомври, обаче, съдията докладчик обясни тежката присъда с факта, че Пламен Владимиров е имал достатъчен житейски опит и добри отношения със сина си, за да положи необходимите усилия, с които да предотврати убийството, вместо да помага на извършителя, както да укрие трупа, така и да заличи доказателствата за престъплението.

Тежката присъда на Софийския градски съд за убийството на Евгения се обжалва от подсъдимите пред Софийския апелативен съд./Телеграф